Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

350 idle hunting.

Discussion in 'The Injection Section' started by KingDuramax, Jan 11, 2007.

  1. KingDuramax

    KingDuramax 1/2 ton status

    Joined:
    Jan 17, 2006
    Posts:
    451
    Likes Received:
    0
    Location:
    NY 14701
    Got a 350ci in a 90 Suburban that the idle goes up and down on. It almost stalls out then goes up to 1500rpm then down again? What is causeing this?
     
  2. southernspeed

    southernspeed 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 24, 2003
    Posts:
    4,395
    Likes Received:
    50
    Location:
    VA
    Open or closed loop?
    In open loop could be an air leak or sticking / blocked IAC valve. If it's in closed loop it may be an O2 sensor, coolant sensor or IAC.
    Throwing any codes? Done any work on it recently?
     
  3. KingDuramax

    KingDuramax 1/2 ton status

    Joined:
    Jan 17, 2006
    Posts:
    451
    Likes Received:
    0
    Location:
    NY 14701
    Not sure if it is in open or closed loop. Does it as soon as you fire it up. Check engine light dosen't come on. Didn't do any work on it. It just started doing it one day.
     
  4. southernspeed

    southernspeed 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 24, 2003
    Posts:
    4,395
    Likes Received:
    50
    Location:
    VA
    Open loop then. That rules out the O2 sensor and coolent sensor. So it may be a distributor prob or IAC valve problem.
    Do you have WinALDL? If so run it and see if it gives any clues. If not, take out the IAC valve and clean the pintle and the passage into the TB. See if that helps. If you're lucky DYeager will pick up on this and lay some of his wisdom on ya!
     
  5. KingDuramax

    KingDuramax 1/2 ton status

    Joined:
    Jan 17, 2006
    Posts:
    451
    Likes Received:
    0
    Location:
    NY 14701
    Thanks for the help. I'll clean that sometime this weekend and see what happens. It has been sitting for a couple of months.
     
  6. Thunder

    Thunder 3/4 ton status

    Joined:
    Jul 20, 2000
    Posts:
    8,946
    Likes Received:
    1
    Location:
    Northeast Nevada
    Check thr TB base gasket . Pretty common for them to go out and cause idle problems. Also check for other vaccum leaks in hoses, lines ect.
     
  7. KingDuramax

    KingDuramax 1/2 ton status

    Joined:
    Jan 17, 2006
    Posts:
    451
    Likes Received:
    0
    Location:
    NY 14701
    Cleaned IAC and it idles correct. Thanks for the help.
     
  8. southernspeed

    southernspeed 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 24, 2003
    Posts:
    4,395
    Likes Received:
    50
    Location:
    VA
    Cool....another CK5 success story!!!
     

Share This Page