Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

700R4 problems

Discussion in '1973-1991 K5 Blazer | Truck | Suburban' started by foxman, Oct 24, 2001.

  1. foxman

    foxman 1/2 ton status

    Joined:
    Oct 22, 2001
    Posts:
    251
    Likes Received:
    0
    Location:
    Detroit MI
    My 90 K5 has a 700r4 and it shifts irradically. The 1 to 2 shift is hard and all other shifts are soft. the kickdown doesn't seem to want to work sometimes (when you give it the gas, it will stay in high gear) Is there something common that goes wrong with these things that is easy to fix? Thanks!
     
  2. ftn96

    ftn96 1/2 ton status

    Joined:
    Sep 26, 2000
    Posts:
    3,238
    Likes Received:
    0
    Location:
    Nashville Tn
    The first thing to check is to see if you have good clean "RED" tranny fluid and to make sure it is full.

    After that, sounds like maybe you might wanna check your TV cable for adjustment. www.nashvillek5.freeservers.com
     
  3. SAVAGE1

    SAVAGE1 1/2 ton status

    Joined:
    May 22, 2000
    Posts:
    1,104
    Likes Received:
    0
    Location:
    BAY AREA, CA
    How long have you had the truck? It sounds like the previous owner installed a shift kit (firmer shifts) especially from 1st to 2nd. And the late kickdown sounds like an upgraded valve causing the tranny to hold in overdrive longer. Holding OD longer at freeway speeds is a good thing, because the quick downshift and upshift will cause heat build up when prolonged. Just give it more gas if you really need it to kick down. I'm not a tranny expert so I could be wrong. Your's sounds a lot better than my 700... I only have first and second gear [​IMG] The new one is on its way. Hope this helps.

    Rod
    Alameda, CA
    85 K5 6"ProComp 35"Boggers 14Bolt/ Dana44 4.10's
    <a target="_blank" href=http://coloradok5.com/gallery/K5Jungle>http://coloradok5.com/gallery/K5Jungle</a>
     
  4. Hossbaby50

    Hossbaby50 3/4 ton status

    Joined:
    Sep 1, 2001
    Posts:
    8,972
    Likes Received:
    0
    Location:
    Peoria, AZ
    My rebuilt 700 has a shift kit in it, and shifts hard from 1-2 and softer for the rest. Also I have to get to about 3/4 throttle before it will down shift.

    When my first 700 went out you would have to rev the motor really high to get it to shift out of first, and when it shifted it felt like someone kicked you in the spine, and with my experience with 700 is nothing is cheap or easy to fix.

    My Chevy isn't broken, its just out of gas.
     
  5. dyeager535

    dyeager535 1 ton status Premium Member

    Joined:
    Dec 13, 2000
    Posts:
    26,979
    Likes Received:
    189
    Location:
    Roy WA
    It REALLY sounds to me like the TV cable isn't adjusted properly. It will change the "feel" of the shifts, and not set up right, it can be either extremely harsh or extremely sloppy. There have to be a bunch of places online that describe the proper procedure, might try checking www.dorianyeager.com/index2.html
    Why insist on counting when the ring gear has the tooth counts stamped in?
     
  6. Jersey

    Jersey 1/2 ton status

    Joined:
    Aug 14, 2001
    Posts:
    234
    Likes Received:
    0
    Location:
    NJ
    hey foxman. had the same problem a few months back. shift real hard (banging) from 1st to 2nd, or wouldn't shift out, all erratic. Had a shop drop the pan and do a complete cleaning, filter, blahblahblah, and she shifts perfect now. The valves that slide back and forth in there were grimed up. Good luck. help this helps.

    - Jersey

    '91K5 - 350, 700R4, NP241, FlowMasters, 33's
    <a target="_blank" href=http://pages.zdnet.com/len1313/blazer>[/b]PICS[/b]</a>
     
  7. CaptCrunch

    CaptCrunch 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 2, 2001
    Posts:
    3,596
    Likes Received:
    1
    Location:
    Minnesota
    I agree w/ dyeager... make sure the TV cable is adjusted properly

    -Mikey
    1987 Chevy K5 Blazer- 350 TBI
    <a target="_blank" href=http://coloradok5.com/gallery/captcrunch>http://coloradok5.com/gallery/captcrunch</a>
     
  8. BlazinRojo

    BlazinRojo 1/2 ton status

    Joined:
    Mar 29, 2001
    Posts:
    111
    Likes Received:
    0
    Location:
    San Luis Obisbo, CA
    check the TV cable...that's likely to be the problem. not on mine though....i can't get 1st with the pedal FLOORED. And I get second about 50% of the time. I need to start taking it apart to check where the detent system on the inside.

    Shutup Brain or I'll stab you with a Q-Tip - Homer J. Simpson
     
  9. Blazer_Boy

    Blazer_Boy 1/2 ton status

    Joined:
    Dec 16, 2000
    Posts:
    1,669
    Likes Received:
    0
    Location:
    Sioux City, IA, USA
    http://www.geocities.com/bigkern76
     

Share This Page