Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

Bad gas?

Discussion in 'The Garage' started by Eagle Driver, Jan 29, 2006.

  1. Eagle Driver

    Eagle Driver Registered Member

    Joined:
    Oct 19, 2005
    Posts:
    25
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida
    What are the symptoms of bad gas?

    I have been driving my 87 350 tbi for about three months now with no problems at all. About 500 miles ago, I put on new plugs, wires, cap, fuel and air filters, etc...and everything has been fine. Today though, about three blocks from home, she started sputtering, the check engine light was going on at the low rpms, and ran like crap. Revved her to the moon, ran great for most of the rest of the day. Thought it was a minor hiccup, and then she did it again. This time I had to pull into a parking lot cause I thought I wasn't going to make it home. Decided to try and limp back, couple of blocks later, she cleared completely and ran great. What is going on???

    Thanks for any input!
     
  2. lamberthkp

    lamberthkp SITFU Premium Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Posts:
    1,468
    Likes Received:
    16
    Location:
    West TN
    could be the o2 sensor,egr? check the codes on the check engine light and see what it says. send them back to me and i will tell you what they are.
     
  3. lamberthkp

    lamberthkp SITFU Premium Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Posts:
    1,468
    Likes Received:
    16
    Location:
    West TN
    if you dont know how to check the codes heres how. under the dash buy the e-brake is a connector take a wire and conect the top right 2 , then turn the key so the power comes on ,the check engin light will begin to flash count them. the first is 12 like this flsh.......flashflash it will do each # 3 times and when it gets back to 12 its done.
     
  4. Eagle Driver

    Eagle Driver Registered Member

    Joined:
    Oct 19, 2005
    Posts:
    25
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida
    ok....12 is the #

    it did it three times. Flash.....Flash-flash....
     
  5. sandawgk5

    sandawgk5 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 28, 2003
    Posts:
    6,881
    Likes Received:
    1
    Location:
    Kitsap County PACNORWEST
    Did it do any numbers after that or did it just keep repeating 12.

    Ira
     
  6. Eagle Driver

    Eagle Driver Registered Member

    Joined:
    Oct 19, 2005
    Posts:
    25
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida
    one sec...it's making a bunch of noises like it's thinking...i'll be right back
     
  7. sandawgk5

    sandawgk5 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 28, 2003
    Posts:
    6,881
    Likes Received:
    1
    Location:
    Kitsap County PACNORWEST
    Shouldnt be making any noises at all except maybe fuel pump.

    Ira
     
  8. Eagle Driver

    Eagle Driver Registered Member

    Joined:
    Oct 19, 2005
    Posts:
    25
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida
    is this supposed to take a long time?
     
  9. Eagle Driver

    Eagle Driver Registered Member

    Joined:
    Oct 19, 2005
    Posts:
    25
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida
    lot of clickiing going on under the hood, and no flashing anymore...wtf?
     
  10. sandawgk5

    sandawgk5 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 28, 2003
    Posts:
    6,881
    Likes Received:
    1
    Location:
    Kitsap County PACNORWEST
    It should repeat the codes that are in the computer starting with 12, then any trouble codes. When it is done it will repeat all of the codes starting with 12 until you turn the key to off. Did you only put the key in run and not try to start the vehicle? It really takes no time at all.

    Ira
     
  11. Eagle Driver

    Eagle Driver Registered Member

    Joined:
    Oct 19, 2005
    Posts:
    25
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida
    ok
    it's not giving me any codes
    the light is just going out and a bunch of wierd noises from the engine bay
     
  12. sandawgk5

    sandawgk5 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 28, 2003
    Posts:
    6,881
    Likes Received:
    1
    Location:
    Kitsap County PACNORWEST
    Have you jumpered the proper connections on the OBD connector by your E-brake?

    Ira
     
  13. Eagle Driver

    Eagle Driver Registered Member

    Joined:
    Oct 19, 2005
    Posts:
    25
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida
    ok, it's just repeating 12
     
  14. sandawgk5

    sandawgk5 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 28, 2003
    Posts:
    6,881
    Likes Received:
    1
    Location:
    Kitsap County PACNORWEST
    Then technically there are no codes stored. When mine came on and went off the first one was O2 getting rich signal which was a bad injector. And the second one was an intermitent low TPS voltage not sure what caused that one but it has not returned:dunno:.

    I would drive it until it happens again and then check for codes again.

    Ira
     
  15. lamberthkp

    lamberthkp SITFU Premium Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Posts:
    1,468
    Likes Received:
    16
    Location:
    West TN
    so the only code it gave was 12, no other trouble codes? next time the light comes on when you get home check the codes and if you dont know them post them up someone will tell you what they are.
     
  16. Eagle Driver

    Eagle Driver Registered Member

    Joined:
    Oct 19, 2005
    Posts:
    25
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida
    allright, happened again...and no codes again....

    Would a fuel pump issue give me codes? Could this be the first sign of a bad pump?
     
  17. lamberthkp

    lamberthkp SITFU Premium Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Posts:
    1,468
    Likes Received:
    16
    Location:
    West TN
    no ,well with no codes i would have to say thats all i can think of , because you;ve allready changed the fuel filter right , if it were egr o2 or any other stuff on the engin it shoul tell you. i recken fuel pump :dunno:
     
  18. Eagle Driver

    Eagle Driver Registered Member

    Joined:
    Oct 19, 2005
    Posts:
    25
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida
    here's a quick question. When I was trying to get the codes to work, I had the fuel filter out. When I turned the key on, it would put some fuel out of the line. Does that mean that the pump is working ok? And what are the first signs of a fuel pump going south?
     
  19. Eagle Driver

    Eagle Driver Registered Member

    Joined:
    Oct 19, 2005
    Posts:
    25
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida
    btw, I appreciate everyone's help. I have had this truck for four worry free months, and just sold my other car with confidence YESTERDAY :)

    So, it figures that my only ride to work will give me problems now
     
  20. sandawgk5

    sandawgk5 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 28, 2003
    Posts:
    6,881
    Likes Received:
    1
    Location:
    Kitsap County PACNORWEST
    You should never turn the key on while the batt is connected with the fuel system other than 100%. If the filter was not there it should have shot fuel everywhere at a pretty good rate of flow. I think you may have inadvertantly found your problem.

    Ira
     

Share This Page