Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

brand new trans won't shift

Discussion in 'The Garage' started by 85 Jimmy, Nov 18, 2006.

  1. 85 Jimmy

    85 Jimmy Sheepdog Premium Member

    Joined:
    Dec 31, 2005
    Posts:
    1,913
    Likes Received:
    69
    Location:
    Gulfcoast
    just got finished putting in my crate motor and new tranny from TCI, the problem is when i put the tranny in gear it won't move. i ran it through the gears to get the fluid in the clutch packs and in the new torque converter and then made sure the trans was full and it was. i did put bolt in the torque conveter so thats not it.

    if i don't get any helpfull hints by the morning i'll just end up calling TCI (which i'll probably do anyway)

    thanks for any help
     
  2. 4X4HIGH

    4X4HIGH 1 ton status Premium Member GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 14, 2001
    Posts:
    22,060
    Likes Received:
    69
    Location:
    Pleasanton, CA.
    What tranny is it? How much tranny fluid did you put in?
     
  3. savagek5diesel

    savagek5diesel 1/2 ton status

    Joined:
    Nov 20, 2003
    Posts:
    310
    Likes Received:
    0
    Location:
    Redding California
    with a new tranny and torque conv. it will take a lil' bit until you grab a gear pretty solid. just my personal exp. though. i used alot more tranny fluid than expected w/ my rebuilt trans and new tq. conv.
     
  4. Confedneck79K30

    Confedneck79K30 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Posts:
    5,384
    Likes Received:
    0
    Location:
    LA
    did you fill the convertor before you installed it?
     
  5. muddybuddy

    muddybuddy 3/4 ton status

    Joined:
    Jan 29, 2004
    Posts:
    8,933
    Likes Received:
    1
    Location:
    Fairfax Station VA
    did you adjust the tv cable? after we put another 700r4 into a buddies k5, it was terrible cuz the tv cable wasnt adjusted properly.
     
  6. Slapperbar

    Slapperbar Retired Navy NDT Examiner Premium Member

    Joined:
    Nov 29, 2005
    Posts:
    2,747
    Likes Received:
    3
    Location:
    Harrison City, Pennsylvania
    If you didn't fill the TQ converter you probably fried the pump.
     
  7. 85 Jimmy

    85 Jimmy Sheepdog Premium Member

    Joined:
    Dec 31, 2005
    Posts:
    1,913
    Likes Received:
    69
    Location:
    Gulfcoast
    i got it done...

    last night i just shifted it through the gears a few times, today i rechecked the fluid and it was alittle low so i filled it then shifted through the gears... i kept doing that until i filled the tranny with around a total of 1o quarts of fluid

    i found out earlier today that it's really fun to scare the **** out of someone when you idle up next to them and bump the throttle with open headers :D
     
  8. muddybuddy

    muddybuddy 3/4 ton status

    Joined:
    Jan 29, 2004
    Posts:
    8,933
    Likes Received:
    1
    Location:
    Fairfax Station VA
    i love doing that :)
     

Share This Page