Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

computer chip

Discussion in 'The Garage' started by mudbog42, Jul 24, 2006.

  1. mudbog42

    mudbog42 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 16, 2006
    Posts:
    452
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida for now
    Does anyone know the symptoms of a bad computer chip or how to test them? (86 K-5, 350 w/ Q-jet, and 700r4)
     
  2. dyeager535

    dyeager535 1 ton status Premium Member

    Joined:
    Dec 13, 2000
    Posts:
    26,977
    Likes Received:
    189
    Location:
    Roy WA
    Well, you wouldn't have a chip in an '86 unless its the computer controlled Q-jet.
     
  3. southernspeed

    southernspeed 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 24, 2003
    Posts:
    4,395
    Likes Received:
    50
    Location:
    VA
    Post up your problem dude. As far as I know the 'chip' doesn't go down but it takes it's info from everything around it so something there could be wrong. ECU's do screw up however. Post up your symptoms.
     
  4. southernspeed

    southernspeed 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 24, 2003
    Posts:
    4,395
    Likes Received:
    50
    Location:
    VA
    Isn't that the CCC thang?
     
  5. dyeager535

    dyeager535 1 ton status Premium Member

    Joined:
    Dec 13, 2000
    Posts:
    26,977
    Likes Received:
    189
    Location:
    Roy WA
    As rare as they are (CA only) it's unlikely, but certainly possible.

    Could have ESC/EST instead, just depends, need all the info.
     
  6. mudbog42

    mudbog42 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 16, 2006
    Posts:
    452
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida for now
    it is computer controlled and a california truck
    The symptoms is that when it comes to climbing grades the truck has no power. Its got a new jasper 350 and 4:88's in both axles running on 35's and I've also already put in a new ECU. Could it maybe be a bad coil or something?
     
    Last edited: Jul 25, 2006
  7. b454rat

    b454rat 1/2 ton status Premium Member

    Joined:
    Jan 21, 2003
    Posts:
    3,009
    Likes Received:
    7
    Location:
    Binghamton NY
    Still got the cats on it?? If so could be plugged. If FLA isn't one of those states that does emissions, I would rip that crap off. There are hills in FLA????
     
  8. mudbog42

    mudbog42 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 16, 2006
    Posts:
    452
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida for now
    Yes its still got the cat but I've had that replaced. I'm going to be putting on headers and true duals shortly. But as for taking the cats off, I would but I'm stationed out here in FL and if I end up back in Cali I'll have to put them back on. Also won't running with no cats mess up the computer?
     
  9. b454rat

    b454rat 1/2 ton status Premium Member

    Joined:
    Jan 21, 2003
    Posts:
    3,009
    Likes Received:
    7
    Location:
    Binghamton NY
    I don't even know the reason for a computer on a non injected engine, other than to screw things up. No cats shouldn't do anything the computer, only if the O2 sensor is after them, which shouldn't be on that year. Out of curiousty, where in FLA are you??
     
  10. mudbog42

    mudbog42 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 16, 2006
    Posts:
    452
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida for now
    It does have an o2 sensor. I am at Eglin AFB near Ft Walton Bch. About 45 miles east of Pensacola
     
  11. b454rat

    b454rat 1/2 ton status Premium Member

    Joined:
    Jan 21, 2003
    Posts:
    3,009
    Likes Received:
    7
    Location:
    Binghamton NY
    As long as it's before the cat, you can take them off. I was in P-cola for about a year in school wow, 14 years ago. Wholy crap time flies. It sounds like you have enough motor and gears, what tranny are you using?? Timing right, no loose vac lines, good fuel pressure???
     
  12. mudbog42

    mudbog42 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 16, 2006
    Posts:
    452
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida for now
    Its got a 700r4, timings right, no loose vacuum lines, don't know about fuel pressure. How do you check that?
     
  13. southernspeed

    southernspeed 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 24, 2003
    Posts:
    4,395
    Likes Received:
    50
    Location:
    VA
    Sounds like carderation or timing from what you're saying. Has it always been like this, did it 'just happen' or did it happen after you did some work?
     
  14. dyeager535

    dyeager535 1 ton status Premium Member

    Joined:
    Dec 13, 2000
    Posts:
    26,977
    Likes Received:
    189
    Location:
    Roy WA
    Computer is out of the loop essentially when under hard load/acceleration...only the primaries are controlled via the ECM.

    One symptom of a dead ECM is the limp mode, which is full rich on the primaries, all the time. Typically black smoke/soot out the pipes, and horrible gas mileage. (pretty tough to tell that in a truck though lol) In my car though, freeway and city driving netted the same (bad) mileage, which was a good indicator something was wrong.
     
  15. mudbog42

    mudbog42 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 16, 2006
    Posts:
    452
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida for now
    It just started happening a few weeks ago, haven't really done anything to it since the new engine was put in and the timing is right on.
     
  16. mudbog42

    mudbog42 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 16, 2006
    Posts:
    452
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida for now
    Don't see no black smoke but I'd say I get around 10 MPG give or take. Is there a way to tell if its running full rich. Doesn't smell like its burning rich.
     
    Last edited: Jul 26, 2006
  17. dyeager535

    dyeager535 1 ton status Premium Member

    Joined:
    Dec 13, 2000
    Posts:
    26,977
    Likes Received:
    189
    Location:
    Roy WA
    On a CCC carb, key on, engine off, as I recall, you should hear the MC solenoid clattering away in the carb. It may only do this for a few seconds after turning the key, it's been a long time since my CCC setup was running.
     
  18. mudbog42

    mudbog42 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 16, 2006
    Posts:
    452
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida for now
    Yeah it clicks for about 15-20 seconds or so
     

Share This Page