Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

Factory Tach sold for $415.00

Discussion in 'The Garage' started by Metrodps, Oct 20, 2006.

  1. Metrodps

    Metrodps Strange but nice guy Premium Member GMOTM Winner Author

    Joined:
    Jan 4, 2006
    Posts:
    9,727
    Likes Received:
    109
    Location:
    earth
    OK dig out your factory Tachs!
    This one just sold on eBay for $415.00 :eek1:

    This auction was for a instrument cluster from a 86 chevy truck. it had the factory tach in good working condition. He said it had light surface rust or dirt on the bottom of the speedo and tach. All the mounting tabs were good. He said that on the very bottom next to the gear select indicator there was a piece of the blue plastic broken off.
    [​IMG]
    [​IMG]

    1986 Chevy Truck & Blazer Instrument cluster w/ TACH 86
    eBay Item number: 160040274645
     
  2. 73k5blazer

    73k5blazer Unplug the matrix cable from the back of your head Premium Member

    Joined:
    Dec 28, 2001
    Posts:
    4,987
    Likes Received:
    38
    Location:
    The Rustbelt
    That's a bit high. They usally sell for $200 or so.

    I bought a new Tach/Fuel (just gauge, they only came in Med. Duty trucks), NOS condition, for $150.

    Here's the cluster I pieced together with it:
    Air gauge was from another medium duty cluster I found in a yard.
    [​IMG]

    The factory tachs are somewhat rare, in working order is rarer yet.
     
  3. nvrenuf

    nvrenuf NONE shall pass! Premium Member

    Joined:
    Jan 7, 2002
    Posts:
    13,088
    Likes Received:
    252
    Location:
    Mobile, Al.
    Kewl!! I've got 3 in my garage. :D :saweet:
     
  4. makovai

    makovai 1/2 ton status

    Joined:
    Jun 6, 2006
    Posts:
    854
    Likes Received:
    0
    Location:
    oregon city
    I thought just us first geners played the tach game. 67-72 tachs sell for about the same. To rich for my blood.
     
  5. gmc4cw

    gmc4cw 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Posts:
    3,907
    Likes Received:
    0
    Location:
    west chester, Pa
    I had one given to me by a friend only to lose it in a fire.:doah:
     
  6. sandawgk5

    sandawgk5 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 28, 2003
    Posts:
    6,881
    Likes Received:
    1
    Location:
    Kitsap County PACNORWEST
    I paid $85 for my full tach cluster and then another $45 to have the tach repaired and changed to a 7K. The small fuel gauge alone is like $75 from LMC and noone makes a factory tach anymore:( . I still have the 100MPH speedo and the other gauges that came with my tach cluster. I wanted to use the 100MPH speedo in my K5 but it does not have a VSS so it would not work.

    Ira
     
  7. Ben B.

    Ben B. 1/2 ton status

    Joined:
    Sep 1, 2005
    Posts:
    352
    Likes Received:
    0
    Location:
    Central PA
    I have a perfect working condition factory tach in my '78 K10.

    It's even on my original build sheet.

    Yup..original build sheet. lol

    Somehow I managed to find a K10, in awesome condiiton, with 26k on it in PA.
    Original '78 owners manual, build sheet, etc.
     
  8. kittykat4

    kittykat4 Registered Member

    Joined:
    Sep 26, 2006
    Posts:
    36
    Likes Received:
    0
    Location:
    Fresno
    I am looking for a complete set for my 81 K5 blazer 4wd manual trans

    HELP PLEASE!!!!!
     
  9. 73k5blazer

    73k5blazer Unplug the matrix cable from the back of your head Premium Member

    Joined:
    Dec 28, 2001
    Posts:
    4,987
    Likes Received:
    38
    Location:
    The Rustbelt
    Local yards are a good place to start. But you may find non-working order ones. Whenever I'm in a yard, I'll take an extra cruise around for these tach clusters, working or not working, you might get lucky, and they usally give 'em away for $20 or so.
    eBay is another option, buy be prepared to spend.
     
  10. big94gmc

    big94gmc 1/2 ton status

    Joined:
    Sep 1, 2004
    Posts:
    3,651
    Likes Received:
    0
    Location:
    No VA.
  11. sweetk30

    sweetk30 professional hooker Premium Member

    Joined:
    Nov 1, 2004
    Posts:
    25,552
    Likes Received:
    547
    Location:
    horseheads , ny 14845
    81-ups are harder to find in that font color and setup for gauges.
     
  12. hawkeye649

    hawkeye649 1/2 ton status

    Joined:
    Mar 26, 2004
    Posts:
    848
    Likes Received:
    0
    Location:
    New Hamp-shi-ah
    I had one out of a 76 blazer that worked when I bought it. I sanded all the rust off it painted it black and used a fine brush to make it look closer to the #'s in my '90. I did the same to the gas gauge from the 76 as well. Then I hobbled together a cluster installed it and it promptly fried 4 days later. The needle still moves but wont work. Someone on here suggested there was supposed to be a resister inline with the wire that runs to my coil. Then everyone I find who says they will fix it NEVER gets back to me. It's so f'in frustrating and the piece of black cardbard I have in my cluster leaves me feeling lonely and wondering what I'm spinnin. :doah:
    I suppose I could print out a hot chick on there. :D
     
  13. HEAVY METAL

    HEAVY METAL 1/2 ton status

    Joined:
    Jan 10, 2005
    Posts:
    386
    Likes Received:
    0
    Location:
    Maple Ridge B.C. Canada
    i had the tach one... sold it for 200.00......

    replaced with this....

    Picture 006.jpg
     
  14. Russell

    Russell LB7 Tahoe Status Premium Member GMOTM Winner

    Joined:
    Jun 23, 2000
    Posts:
    7,926
    Likes Received:
    340
    Location:
    Fort McMurray, Alberta
    I've got a tach cluster with a volt gauge, temp gauge, mechanical oil pressure gauge, 100 mph speedo, and factory blue ringed tach in my truck. Oh, also has a VSS, a check gauges idiot light, service engines soon light, combined seatbelt and brake light, and a 4x4 light.

    All works beautifully, and looks totally stock :D

    Snap me a picture of the back of your 100 mph speedo, and I'll let you know if it can be retrofitted with a VSS like I did to mine :D
     
  15. Metrodps

    Metrodps Strange but nice guy Premium Member GMOTM Winner Author

    Joined:
    Jan 4, 2006
    Posts:
    9,727
    Likes Received:
    109
    Location:
    earth
    So who did the repair job and what needed fixed? I need to get a needle replace on one.
     
  16. sandawgk5

    sandawgk5 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 28, 2003
    Posts:
    6,881
    Likes Received:
    1
    Location:
    Kitsap County PACNORWEST
    I will get a pic of the back of my speedo I dont need a 100MPH speedo but why not:D.

    I got ahold of Necromancer on the 67-72 chevy trucks board. He has a signal generator and the schematics. He calibrated it and replaced a resistor on the board. Apparently the type of resistor GM used leaks electrolyte as it ages and changes the resisitance. He can also recalibrate to a different range of tach mine started as 5K and is now a 7K:D.

    Ira
     
  17. 54inches

    54inches 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 9, 2004
    Posts:
    1,535
    Likes Received:
    0
    Location:
    Houston, Texas
    WOW, I need to go check my pile of clusters!
     
  18. Slapperbar

    Slapperbar Retired Navy NDT Examiner Premium Member

    Joined:
    Nov 29, 2005
    Posts:
    2,747
    Likes Received:
    3
    Location:
    Harrison City, Pennsylvania
    Sandawg, Don't worry about resistors, they're carbon. Capacitors are what leak. DSM's are known for ****ty caps frying ECU's 1st and 2nd gen.
     
  19. sandawgk5

    sandawgk5 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 28, 2003
    Posts:
    6,881
    Likes Received:
    1
    Location:
    Kitsap County PACNORWEST
    Me mechanic electricity hurt that all I know:doah:. I wanted to type capacitor but my hands would not let me:o. He tests some **** and changes some **** and then it works:D.

    Ira
     
  20. Metrodps

    Metrodps Strange but nice guy Premium Member GMOTM Winner Author

    Joined:
    Jan 4, 2006
    Posts:
    9,727
    Likes Received:
    109
    Location:
    earth
    Yea me too I have an agreement with electricity... It stays in the conduits and I stay out of them... :haha:
     

Share This Page