Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

Headers don't work when you want to reinstall your AC

Discussion in 'The Garage' started by Cmoe, Apr 28, 2004.

  1. Cmoe

    Cmoe 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 19, 2000
    Posts:
    2,884
    Likes Received:
    0
    Location:
    Mesa,AZ
    Headers don\'t work when you want to reinstall your AC

    Anyone have a extra set of exhaust manifolds in AZ... I need some....AC don't work to well with Headers unless your make you own Brakets
     
  2. TopOff

    TopOff 1/2 ton status

    Joined:
    Jan 16, 2002
    Posts:
    1,760
    Likes Received:
    0
    Location:
    Folsom, ca
    Re: Headers don\'t work when you want to reinstall your AC

    JC Whitney has header brackets for A/C mounting.

    good luck.
     
  3. Smitty

    Smitty 1/2 ton status

    Joined:
    Sep 1, 2000
    Posts:
    999
    Likes Received:
    1
    Location:
    Crestview, FL
    Re: Headers don\'t work when you want to reinstall your AC

    Most of the header companies sell the brackets to work with their products too.
     
  4. rjfguitar

    rjfguitar 3/4 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Aug 28, 2002
    Posts:
    9,097
    Likes Received:
    144
    Location:
    california
    Re: Headers don\'t work when you want to reinstall your AC

    What seems to be the problem? I had manifolds and do have A/C with headers now and the stock bracket. The stock bracket bolts to both bolts on #1 cylinder but the "U" on the bracket wont clear the header tube(which I bet is your prob) I just torched off the back half of the "U" So only one bolt is needed to hold it in place...reused the manifold stud instead of a header bolt and bolted the bracket to the stud.
     
  5. scoutillac

    scoutillac 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 24, 2004
    Posts:
    423
    Likes Received:
    0
    Location:
    Spokane, Wa.
    Re: Headers don\'t work when you want to reinstall your AC

    You wouldn't happen to have a pic of the modified bracket installed do you? I am getting ready to put headers on with the same A/C bracket and would like to see what you did.
     
  6. rjfguitar

    rjfguitar 3/4 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Aug 28, 2002
    Posts:
    9,097
    Likes Received:
    144
    Location:
    california
    Re: Headers don\'t work when you want to reinstall your AC

    [ QUOTE ]
    You wouldn't happen to have a pic of the modified bracket installed do you? I am getting ready to put headers on with the same A/C bracket and would like to see what you did.

    [/ QUOTE ]
    [​IMG] Hope you can see well enough, I can't tell because my monitor is too dark to even see the headers....can't get it adjusted right. /forums/images/graemlins/dunno.gif
     
  7. scoutillac

    scoutillac 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 24, 2004
    Posts:
    423
    Likes Received:
    0
    Location:
    Spokane, Wa.
    Re: Headers don\'t work when you want to reinstall your AC

    Bummer I can't see it either. Thanks for tryin though. I'm sure I'll figure it out. I like to think I'm not totally stupid. /forums/images/graemlins/grind.gif /forums/images/graemlins/weld.gif
     
  8. rjfguitar

    rjfguitar 3/4 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Aug 28, 2002
    Posts:
    9,097
    Likes Received:
    144
    Location:
    california
    Re: Headers don\'t work when you want to reinstall your AC

    There is nothing to it. I figured it out before I even bought the headers when I was staring at the bracket visualizing it. Just hack off the back half of the bracket that bolts to the second manifold stud back.

    Something like this....
    ----
    | |
    after cutting the back half....
    -----
    |
    My lame diagram probably didn't help. /forums/images/graemlins/histerical.gif /forums/images/graemlins/doah.gif
     
  9. dyeager535

    dyeager535 1 ton status Premium Member

    Joined:
    Dec 13, 2000
    Posts:
    26,980
    Likes Received:
    189
    Location:
    Roy WA
    Re: Headers don\'t work when you want to reinstall your AC

    Dunno if this will help or not, but the 4.3L trucks used a "header" on the drivers side, which has the spacer needed for AC welded to it. The one I found the weld was already broken, but it could be easily knocked off if it wasn't. Amazingly it was exactly the right length.

    I needed that spacer for my PS pump, but IIRC, AC uses the same thing, except the U that goes over the tube. I'd think any S-10 or Astro with 4.3 and AC would have what you need.
     
  10. Cmoe

    Cmoe 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 19, 2000
    Posts:
    2,884
    Likes Received:
    0
    Location:
    Mesa,AZ
    Re: Headers don\'t work when you want to reinstall your AC

    Well thanks everyone, but I just found out some bad news today... Had a friend over to try to find out what the noise that started up yesterday on the way home from class. It turned out to be the #8 header tube popped it's weld to the mounting plate. That means I need a set of headers or stock exhaust manifolds.... Well there goes more money I don't have.....
     
  11. Z3PR

    Z3PR Banned

    Joined:
    Mar 30, 2002
    Posts:
    19,217
    Likes Received:
    0
    Location:
    Everywhere
    Re: Headers don\'t work when you want to reinstall your AC

    [ QUOTE ]
    Well thanks everyone, but I just found out some bad news today... Had a friend over to try to find out what the noise that started up yesterday on the way home from class. It turned out to be the #8 header tube popped it's weld to the mounting plate. That means I need a set of headers or stock exhaust manifolds.... Well there goes more money I don't have.....

    [/ QUOTE ] Can't you weld it ??
     
  12. Cmoe

    Cmoe 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 19, 2000
    Posts:
    2,884
    Likes Received:
    0
    Location:
    Mesa,AZ
    Re: Headers don\'t work when you want to reinstall your AC

    No I don't have a junk head to mount the brakets onto to make sure that I don't warp or offset the mount.
     
  13. Z3PR

    Z3PR Banned

    Joined:
    Mar 30, 2002
    Posts:
    19,217
    Likes Received:
    0
    Location:
    Everywhere
    Re: Headers don\'t work when you want to reinstall your AC

    A flat surface should work, might be worth a try befor having to buy new headers. Well if you do order new headers, remember to get the spacers for the A/C. /forums/images/graemlins/deal.gif /forums/images/graemlins/thinking.gif
     

Share This Page