Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

HEI tachometer

Discussion in 'The Garage' started by 78Suburban, Oct 11, 2005.

  1. 78Suburban

    78Suburban 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 4, 2005
    Posts:
    2,609
    Likes Received:
    0
    Location:
    Georgia
    somewhere I stumbled upon on the net yesterday, it said that if you had HEI that some tachs wouldn't give an accurate reading. Is this true? I have an on cheapy sunpro tach on my old '66 truck that just attaches to the negative side of the coil. I was considering taking it off that truck and putting it on the burb, attaching it to the "tach" terminal on the dizzy.

    So will this tach work correctly. The thing I read said that even if the tach was giving you a reading, some tach's simply wouldn't be accurate with this type of distributor. If this one won't work, what will?
    thanks.
     
  2. pauly383

    pauly383 Daddy383 Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 22, 2001
    Posts:
    16,217
    Likes Received:
    1
    Location:
    Mesa , Arizona USA
    Should work fine , I have a Sunpro on my 83 with Hei .
     
  3. big83chevy4x4

    big83chevy4x4 3/4 ton status

    Joined:
    Mar 22, 2002
    Posts:
    6,587
    Likes Received:
    0
    Location:
    Sheridan, Michigan
    i have not heard anything like that. mine works just fine, mine is also a sunpro.

    i do know if you hook the tach up to the HEI and have a MSD box, it will throw it off big time, but you are suppose to hook it up the the msd box instead of the distributor.
     
  4. trailblazr81

    trailblazr81 1/2 ton status

    Joined:
    May 27, 2005
    Posts:
    931
    Likes Received:
    0
    Location:
    Hollister, CA
    Ive done it with no problems... Then I got a MSD 6AL and used its tach output.
     
  5. monster man

    monster man 1/2 ton status

    Joined:
    Oct 20, 2003
    Posts:
    282
    Likes Received:
    0
    Location:
    Reno, NV
    my tach worked when I swapped on the HEI- it's an AutoMeter. BUT, it gives some WACKY readings sometimes, when I turn the lights on and have a turn signal going, or if the sub woofer is drawing a lot of power for bass, the needle jumps with the bass hits. I've tried seeing if bad grounds or connections were causing it but have never been able to track it down.
     
  6. 4xcrazy

    4xcrazy 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 31, 2003
    Posts:
    9,471
    Likes Received:
    5
    Location:
    Olympia/Lacey, Washington

    hell, my speedo needle does that,, :p: :crazy: well, when the bass hits anyways :laugh:
     

Share This Page