Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

HELP #8 not firing

Discussion in 'The Garage' started by muscle, Jul 4, 2005.

  1. muscle

    muscle 1/2 ton status

    Joined:
    May 28, 2000
    Posts:
    408
    Likes Received:
    0
    Location:
    Show Low, AZ
    Just put together a 400 sm block and finally got to firing her today. all is good except #8 is dead. I have good spark, have swapped wires, plugs. I pulled the valve cover and the valves are opening fine. cant figure out wtf?

    any suggestions on what to do next?
     
  2. LongIslander26

    LongIslander26 1/2 ton status

    Joined:
    Jun 25, 2005
    Posts:
    256
    Likes Received:
    0
    Location:
    Park County, Montana
    No #8

    Check your distibutor cap, and the connections. Make sure the igniton wire is seated right in the cap.
     
  3. muscle

    muscle 1/2 ton status

    Joined:
    May 28, 2000
    Posts:
    408
    Likes Received:
    0
    Location:
    Show Low, AZ
    thanks ive done that and confirmed a healthy spark.
     
  4. LongIslander26

    LongIslander26 1/2 ton status

    Joined:
    Jun 25, 2005
    Posts:
    256
    Likes Received:
    0
    Location:
    Park County, Montana
    and?

    And it's still not firing? (Hey, you're just up the road a ways from me!) :thinking:
     
  5. muscle

    muscle 1/2 ton status

    Joined:
    May 28, 2000
    Posts:
    408
    Likes Received:
    0
    Location:
    Show Low, AZ
    yea i see your in san jaun, lol
     
  6. LongIslander26

    LongIslander26 1/2 ton status

    Joined:
    Jun 25, 2005
    Posts:
    256
    Likes Received:
    0
    Location:
    Park County, Montana
    So??

    So you got it running ok now?
     
  7. HarryH3

    HarryH3 1 ton status Author

    Joined:
    May 31, 2000
    Posts:
    10,384
    Likes Received:
    2
    Location:
    Georgetown, TX
    Make sure that the valve lash isn't set too tightly. If the valves can't fully seat when closed, then you'll have no compression in that cylinder.

    If it's a multi-port setup, check to see if the #8 injector is working.
     
  8. muscle

    muscle 1/2 ton status

    Joined:
    May 28, 2000
    Posts:
    408
    Likes Received:
    0
    Location:
    Show Low, AZ
    harry i have no compression....just found that out a minute ago. ill check the valve lash now.
     
  9. muscle

    muscle 1/2 ton status

    Joined:
    May 28, 2000
    Posts:
    408
    Likes Received:
    0
    Location:
    Show Low, AZ
    And....

    HarryH3 iz da man!

    valve lash too tight on intake valve number eight. when both valves closed i put some compressed air through the spark plug hole and heard air coming out of the carb. Wala! backed off valve lash and can you say instant compression??

    hehe, thanks to all who helped this site rocks!
     
  10. HarryH3

    HarryH3 1 ton status Author

    Joined:
    May 31, 2000
    Posts:
    10,384
    Likes Received:
    2
    Location:
    Georgetown, TX
    Sweet! Now break it in gently and then do a major burnout! :cool1:
     
  11. LongIslander26

    LongIslander26 1/2 ton status

    Joined:
    Jun 25, 2005
    Posts:
    256
    Likes Received:
    0
    Location:
    Park County, Montana
    Good deal!

    And there ya go! Now go drive it up to the rockers in a mudhole! :waytogo: :woot:
     
  12. muscle

    muscle 1/2 ton status

    Joined:
    May 28, 2000
    Posts:
    408
    Likes Received:
    0
    Location:
    Show Low, AZ
    Hey did you guys know a V8 is better than a V7? :D

    anyways here is a pic of the motor i posted on a previous post a while back. I just took her around the block (dirt roads few houses) and she is very peppy and responsive. sounds good without the hood and open headers. but im takin her easy then we will open her up a bit. :wink1:
     

Share This Page