Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

hydraulic assist with hydroboost

Discussion in 'The Garage' started by BIGRED74K20, Jun 5, 2006.

  1. BIGRED74K20

    BIGRED74K20 Registered Member

    Joined:
    May 23, 2005
    Posts:
    82
    Likes Received:
    23
    Location:
    Northwest
    well i want to do the hydraulic assist conversion to my truck. but i have a hydroboost setup with a actual hydroboost pump, and a cooler. i was going to purchase the Ems offroad front cap and just tap the top cap and the rocklogic ram and lines. now i was wondering is there going to be any issues with the assist and the hydroboost because i know how picky the hydroboost is.:confused:
     
  2. mouse

    mouse 1/2 ton status

    Joined:
    Nov 10, 2003
    Posts:
    1,448
    Likes Received:
    0
    Location:
    Great Falls Mt
    Some folks have run hydro assist and hydroboost together without problems, but most that I've read about have had problems. Theres a guy over at pirate that does a port job to the hydroboost to increase flow, which is supposed to take care of that problem. It adds a fair amount to the project though ($180 IIRC).

    When I lock the front, thats the route I'm going.
     
  3. 6.2Blazer

    6.2Blazer 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 24, 2000
    Posts:
    4,675
    Likes Received:
    26
    Location:
    Ohio
    I've talked to several people with this setup and a lot of them do not have any problems. There are some though that say they could never get it to work correctly.

    I should find out myself in the next month or so because I have all of the parts sitting in the garage for hydro-assist that will go on my K5 with hydroboost.
     
  4. sandawgk5

    sandawgk5 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 28, 2003
    Posts:
    6,881
    Likes Received:
    1
    Location:
    Kitsap County PACNORWEST
    I too should be getting my Hydro assist setup on fathers day and I also run hydro boost so I will have some data. I have also heard it does work and it does not work. I have already done all of the mods to the pump and it has not had any ill effects that I can tell on the hydroboost. That leads me to believe that adding a ram will not cause any ill effects either.

    Ira
     
  5. mouse

    mouse 1/2 ton status

    Joined:
    Nov 10, 2003
    Posts:
    1,448
    Likes Received:
    0
    Location:
    Great Falls Mt
    Definitely post up after install. If I don't need a $$$ ported hydroboost unit, thats more money for gas!
     
  6. 55Willy

    55Willy 3/4 ton status

    Joined:
    Jun 2, 2001
    Posts:
    9,946
    Likes Received:
    0
    Location:
    Keizer, Or
    i'm all ears, i'm taking my hydro assist off of the willys and putting it on my 68 burb since i'm going to 40's on it.
     
  7. resurrected_jimmy

    resurrected_jimmy 1/2 ton status

    Joined:
    May 23, 2005
    Posts:
    2,241
    Likes Received:
    0
    Location:
    back home in Houston
    A friend and I went full hydro 4 wheel steering on his truck with hydroboost and no issues. We did do some pump mods but nothing to the hydroboost unit
     
  8. neverendingproject

    neverendingproject 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 24, 2005
    Posts:
    1,637
    Likes Received:
    0
    Location:
    Tulsa, OK
    I thought he ported the pump. Something with the springs, to get more flow or pressure or both. Im not sure.
     
  9. sandawgk5

    sandawgk5 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 28, 2003
    Posts:
    6,881
    Likes Received:
    1
    Location:
    Kitsap County PACNORWEST
    I did that and you can too in the comfort of your own garage for free:D .

    The guy on Pirate ports the HB unit so it handles the increased flow and pressure with less turbulance. I am running a modded pump and stock HB unit with no problems as said before I just need to mount my ram:doah: .


    Ira
     

Share This Page