Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

idle?

Discussion in '1973-1991 K5 Blazer | Truck | Suburban' started by TXsizeK5, Nov 27, 2001.

  1. TXsizeK5

    TXsizeK5 1/2 ton status

    Joined:
    Aug 26, 2001
    Posts:
    2,518
    Likes Received:
    0
    Location:
    College Station, TX
    What is average idle speed? RPM that is.

    6in 87' K5 w/ 35" BFG muds.
    305/Sm465/ NP208
    Kn, 4.56's.
    In desperate need of a rebuild.
    Next- Eaton mech locker... Flows.
     
  2. rampage

    rampage 1/2 ton status

    Joined:
    Mar 20, 2001
    Posts:
    2,259
    Likes Received:
    71
    Location:
    Humboldt/Pacifica, CA
    600-800 RPM
     
  3. TXsizeK5

    TXsizeK5 1/2 ton status

    Joined:
    Aug 26, 2001
    Posts:
    2,518
    Likes Received:
    0
    Location:
    College Station, TX
    I am overreving then... im like 1k-1.1k... maybe b/c i have manual tranny? Or does it matter

    6in 87' K5 w/ 35" BFG muds.
    305/Sm465/ NP208
    Kn, 4.56's.
    In desperate need of a rebuild.
    Next- Eaton mech locker... Flows.
     
  4. tRustyK5

    tRustyK5 Big meanie Staff Member Super Moderator GMOTM Winner Author

    Joined:
    Jul 23, 2000
    Posts:
    36,163
    Likes Received:
    1,360
    Location:
    E-town baby!
    I set my idle to 700 and I run the 4 speed. The only time I turn it up is when it get emissions tested, then I turn it up to 1100 to help it pass the idle test.

    Rene

    <font color=green>Dyslexics of the world...UNTIE!</font color=green>
    <a target="_blank" href=http://coloradok5.com/gallery/project_T2> tRusty pics...</a>
     
  5. DesertDueler

    DesertDueler 1/2 ton status

    Joined:
    May 23, 2001
    Posts:
    3,106
    Likes Received:
    0
    Location:
    Phoenix, AZ
    Thats it, I turn the idle up on the firebird to 1500 rpm so it can barely pass. I mean within points of failing ex: 449 on a 450 standard. Anyways the idle should be about 700 rpms.

    86Jimmy 4"&35"MTRs,87 burb 4"&35"MT,69Firebird w/525 hp,and 70GTO live in PHX,AZ<a target="_blank" href=http://www.geocities.com/modifierperformance>My vehicles</a>
     
  6. tRustyK5

    tRustyK5 Big meanie Staff Member Super Moderator GMOTM Winner Author

    Joined:
    Jul 23, 2000
    Posts:
    36,163
    Likes Received:
    1,360
    Location:
    E-town baby!
    My cam isn't so radical that i need to go much higher than 800or 900 to pass. We are only allowed to go as high as 1150 RPM...anything higher and they refuse to test ya.

    Rene

    <font color=green>Dyslexics of the world...UNTIE!</font color=green>
    <a target="_blank" href=http://coloradok5.com/gallery/project_T2> tRusty pics...</a>
     
  7. DesertDueler

    DesertDueler 1/2 ton status

    Joined:
    May 23, 2001
    Posts:
    3,106
    Likes Received:
    0
    Location:
    Phoenix, AZ
    Yea ours is the same way but its so loud in there that they cant tell, and my motor and 1500 rpms shakes like a normal motor at 700 rpm because of the cam.

    86Jimmy 4"&35"MTRs,87 burb 4"&35"MT,69Firebird w/525 hp,and 70GTO live in PHX,AZ<a target="_blank" href=http://www.geocities.com/modifierperformance>My vehicles</a>
     
  8. FatBoyBlazer

    FatBoyBlazer 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 22, 2001
    Posts:
    1,508
    Likes Received:
    0
    Location:
    Worcester, MA
    6-800

    hola
     
  9. tRustyK5

    tRustyK5 Big meanie Staff Member Super Moderator GMOTM Winner Author

    Joined:
    Jul 23, 2000
    Posts:
    36,163
    Likes Received:
    1,360
    Location:
    E-town baby!
    LOL...ours get checked by a remote pickup they stick on the hood. I check my tach against theirs.

    At 600 RPM my truck fails the idle test but sounds nice with a little lope to it. By 700 the idle smooths out and by 800 I'm in the good emissions wise. For some reason they don't want to put my truck on the 4 wheel dyno with the 36" Swampers on it...[​IMG][​IMG]

    Rene

    <font color=green>Dyslexics of the world...UNTIE!</font color=green>
    <a target="_blank" href=http://coloradok5.com/gallery/project_T2> tRusty pics...</a>
     
  10. DesertDueler

    DesertDueler 1/2 ton status

    Joined:
    May 23, 2001
    Posts:
    3,106
    Likes Received:
    0
    Location:
    Phoenix, AZ
    Your luck you dont have to go on the dyno. The make my firebird go on the dyno here. It sucks owning a 32 year old vehicle and have to pass emissions. You dont even have to do it in cali any more. AZ has crappy emissions laws. No remote pickup thogh.

    86Jimmy 4"&35"MTRs,87 burb 4"&35"MT,69Firebird w/525 hp,and 70GTO live in PHX,AZ<a target="_blank" href=http://www.geocities.com/modifierperformance>My vehicles</a>
     
  11. tRustyK5

    tRustyK5 Big meanie Staff Member Super Moderator GMOTM Winner Author

    Joined:
    Jul 23, 2000
    Posts:
    36,163
    Likes Received:
    1,360
    Location:
    E-town baby!
    I'd love to see the white knuckled tech brave enough to put it on the 4 wheel dyno...welded rear diff and 36's. It's would prolly jump right off the rollers and out through the back door if they were lucky. Good thing they don't have the sense to insist on smaller tires for emissions testing.[​IMG]

    It always passed the loaded test on the dyno anyways...I just like messing with them as much as possible.

    Rene

    <font color=green>Dyslexics of the world...UNTIE!</font color=green>
    <a target="_blank" href=http://coloradok5.com/gallery/project_T2> tRusty pics...</a>
     
  12. Hossbaby50

    Hossbaby50 3/4 ton status

    Joined:
    Sep 1, 2001
    Posts:
    8,972
    Likes Received:
    0
    Location:
    Peoria, AZ
    I've seen morons in the AZ emissions places put a Dodge with a 203(not converted) on a rear wheel dyno, and they don't understand why it wants to jump around on the drum. A while back my friend had a Wagoneer with the quadra-trac, and some moron put it on the rear wheel dyno. It had a pretty good 360 in it and he floored it. I blew part through the side of the tcase. It was totally destoyed. They had to buy him a new tcase.

    My Chevy isn't broken, its just out of gas.
     
  13. 1979Jimmy

    1979Jimmy 1/2 ton status

    Joined:
    Nov 14, 2001
    Posts:
    696
    Likes Received:
    0
    Location:
    Danville Ca
    I have a 383 with a fairyly radical cam and im at about 750 - 900 at idle . When I throw it in park though its at about 1k.

    79 Jimmy, 5" lift 35 M/T with a 383 puttin out 400hp and 450lb/ft. Locked front and back.
     
  14. tRustyK5

    tRustyK5 Big meanie Staff Member Super Moderator GMOTM Winner Author

    Joined:
    Jul 23, 2000
    Posts:
    36,163
    Likes Received:
    1,360
    Location:
    E-town baby!
    Well here they just installed dyno rollers for full time 4x4's...the rear roller is stationary and they adjust the front rollers to match wheelbase. The stupid part is even if you have a part time capable 4x4 they still insist on sticking your truck on the 2 axle dyno. Problem is they only have one so the line-up is usually stupid long![​IMG] I swore up and down if they insisted on putting my truck on those rollers I was putting it in 4 HI. I had locked the hubs before leaving the house...
    Then when I got there all they did was a modified idle test.[​IMG]

    Oh well...we'll see what wondrous things happen this year. My emissions test comes up in March.

    Rene

    <font color=green>Dyslexics of the world...UNTIE!</font color=green>
    <a target="_blank" href=http://coloradok5.com/gallery/project_T2> tRusty pics...</a>
     
  15. muddin4fun

    muddin4fun 3/4 ton status

    Joined:
    Feb 19, 2001
    Posts:
    5,644
    Likes Received:
    0
    Location:
    N Texas
    What do they do for all wheel drive cars?

    Don't hit me, Mr. Moderator... I'll go back on topic... I swear![​IMG]

    <a target="_blank" href=http://www.geocities.com/muddin4fun79blazer>www.geocities.com/muddin4fun79blazer</a>
     
  16. tRustyK5

    tRustyK5 Big meanie Staff Member Super Moderator GMOTM Winner Author

    Joined:
    Jul 23, 2000
    Posts:
    36,163
    Likes Received:
    1,360
    Location:
    E-town baby!
    They put em on the 2 axle dyno...

    Rene

    <font color=green>Dyslexics of the world...UNTIE!</font color=green>
    <a target="_blank" href=http://coloradok5.com/gallery/project_T2> tRusty pics...</a>
     
  17. FRIZZLEFRY

    FRIZZLEFRY 1/2 ton status

    Joined:
    Apr 20, 2001
    Posts:
    3,271
    Likes Received:
    134
    Location:
    Clovis CA
    They dont have 4 wheel dynos here yet.I was thinking of getting some full time hubs,putting it in 4 hi,disconnect the shifter ,and taking it like that so I dont have to do the dyno deal.I dont know if that would fly with them though.

    Some people shouldnt drive anything bigger than their head.<a target="_blank" href=http://community.webshots.com/user/beaterwhang>community.webshots.com/user/beaterwhang</a>
     
  18. tRustyK5

    tRustyK5 Big meanie Staff Member Super Moderator GMOTM Winner Author

    Joined:
    Jul 23, 2000
    Posts:
    36,163
    Likes Received:
    1,360
    Location:
    E-town baby!
    Before they got the fancy dyno's here they'd just do a modified idle test on anything Jeep or AWD. Now everyone has to run on the dyno's...unless you show up with 36" Swampers...[​IMG]

    Rene

    <font color=green>Dyslexics of the world...UNTIE!</font color=green>
    <a target="_blank" href=http://coloradok5.com/gallery/project_T2> tRusty pics...</a>
     
  19. Hossbaby50

    Hossbaby50 3/4 ton status

    Joined:
    Sep 1, 2001
    Posts:
    8,972
    Likes Received:
    0
    Location:
    Peoria, AZ
    These morons have a four wheel dyno a couple for bays down, but they still put it on the rear whell dyno. There to stupid to know what fulltime 4x4 is.

    My Chevy isn't broken, its just out of gas.
     
  20. FRIZZLEFRY

    FRIZZLEFRY 1/2 ton status

    Joined:
    Apr 20, 2001
    Posts:
    3,271
    Likes Received:
    134
    Location:
    Clovis CA
    If ya run big tires they dont dyno ya?Well hell,that just sounds like a great way to justify some huge meats [​IMG]."But honey ,I need 40s so I can pass smog".

    Some people shouldnt drive anything bigger than their head.<a target="_blank" href=http://community.webshots.com/user/beaterwhang>community.webshots.com/user/beaterwhang</a>
     

Share This Page