Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

just passed smog....barely.

Discussion in 'The Garage' started by Jonny-K5, Oct 12, 2005.

  1. Jonny-K5

    Jonny-K5 1/2 ton status

    Joined:
    May 27, 2003
    Posts:
    1,654
    Likes Received:
    0
    Location:
    SoCal
    just the the blazer smogged today. even with a brand new cat, new plugs and new oil change i barely squeeked by. max emissions were 112 PPM @ 15mph, and the truck did 111. the tech said its basically unburned fuel(running rich). she did better for the 25mph reading. what could be caussing this? the truck has always kinda smelled rich at idle, at least for the 4 years i've owned it.

    what are some things that i could check?

    oh yeah, the truck came with a performance chip. forget what brand but it requires 91 octane.
    could the chip be the culprit?
     
  2. muddybuddy

    muddybuddy 3/4 ton status

    Joined:
    Jan 29, 2004
    Posts:
    8,933
    Likes Received:
    1
    Location:
    Fairfax Station VA
    maybe the chip wasnt programed right in the first place???? :thinking:
    congrats on passing :waytogo:
     
  3. K5MONSTERCHEV

    K5MONSTERCHEV 1/2 ton status

    Joined:
    Jan 27, 2003
    Posts:
    3,254
    Likes Received:
    0
    Location:
    Castro Valley, CA
    Just curious, was the truck fully warmed up? The cat has to get to 1200*F before it works.
     
  4. Jonny-K5

    Jonny-K5 1/2 ton status

    Joined:
    May 27, 2003
    Posts:
    1,654
    Likes Received:
    0
    Location:
    SoCal
    i was driving around for an hour before i pulled into the smog station. pretty sure it was warmed up. i do have a 180* stat in for the chip instead of the stock 195*. maybe that had something to do with it.
     
  5. skelly1

    skelly1 1/2 ton status

    Joined:
    Sep 2, 2002
    Posts:
    554
    Likes Received:
    0
    Location:
    San Diego, CA
    What year and what was the CO readings?
     
  6. REDCRO_REDNECK

    REDCRO_REDNECK 1/2 ton status

    Joined:
    Apr 7, 2005
    Posts:
    241
    Likes Received:
    0
    Location:
    mo
    If you are using the stock chip your t-stat might be your problem. stock computers run better, and get better economy @195. All of mine have anyway.
     
  7. dyeager535

    dyeager535 1 ton status Premium Member

    Joined:
    Dec 13, 2000
    Posts:
    26,979
    Likes Received:
    189
    Location:
    Roy WA
    If it's an off the shelf chip (hypertech, etc) get rid of it, piece of junk anyways. Increased octane because the timing is bumped up, that's essentially all they do.

    Lower octane, higher thermostat rating, and stock chip will more than likely bring it back to where it should be.

    Can't reiterate enough how crappy those aftermarket chips are.
     

Share This Page