Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

low oil pressure

Discussion in '1973-1991 K5 Blazer | Truck | Suburban' started by BigMike, Sep 6, 2001.

  1. BigMike

    BigMike Newbie

    Joined:
    Sep 6, 2001
    Posts:
    1
    Likes Received:
    0
    1988 Chevy S-10 Blazer, 4WD, approx 150,000 miles, 2.8 liter

    Now experiencing low oil pressure, check guage lite on, check engine lite on. When cold, good pressure, when heats up, goes low. Possible smell of gas in the oil, maybe not.

    What to look for? Lower bearing? Oil pump (pain to replace)
     
  2. TX Mudder

    TX Mudder 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 10, 2000
    Posts:
    2,514
    Likes Received:
    0
    Location:
    Houston
    I had low oil pressure for about 2 years on my chevy. I stressed about it and put on a hi-po oil pump and used thicker oil and anything else I could think of.
    Turned out my oil pressure guage line (I have a mech. guage) was leaking. I replaced it and bingo, oil pressure was over pegged all the way to the right. Step number one - drain the 50w and put in 10w30. :)
    It did a similar thing, would read nomral when cold but low when warm. I know on your 88 you have a oil sending unit, but I'm just telling you what happened to me.
    -- Mike


    <font color=blue> At some point I'll be done building my truck and can actually go wheeling. Until then, I guess sex and alcohol will have to do. &lt;img src="http://coloradok5.com/forums/images/icons/tongue.gif"&gt;
     
  3. Blazer_Boy

    Blazer_Boy 1/2 ton status

    Joined:
    Dec 16, 2000
    Posts:
    1,669
    Likes Received:
    0
    Location:
    Sioux City, IA, USA
    Well with 150,000 on the board, chances are you rings are worn out. Fuel is blowing and going into your crankcase and probably making that gas smell. Run a compression check and let us know.

    <a target="_blank" href=http://www.geocities.com/bigkern76>http://www.geocities.com/bigkern76</a>
     
  4. Mudstud

    Mudstud 1/2 ton status

    Joined:
    May 29, 2001
    Posts:
    1,472
    Likes Received:
    1
    Location:
    Memphis, TN
    I've got a 400sb in my 76. I had it rebuilt and I still have low oil pressure when hot at idle sitting in traffic. It picks right up as soon as I accelerate. It read the same way before it was rebuilt.

    Stuck is a state of mind!

    Mudstud
    76K5 sb400/350/203parttime/3.73-D44/GM12 locked
     

Share This Page