Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

My system sounds good, but...

Discussion in 'Audio' started by BillyBob, Dec 5, 2001.

  1. BillyBob

    BillyBob 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 23, 2000
    Posts:
    557
    Likes Received:
    1
    Location:
    Dumont, NJ
    For some reason, my subs sound like they distort if the stereo even gets a little bit loud. I have dual 10" pioneers in a hatchback type sub box. they make some good noise without everyone else hearing it on the outside... they're connected to a 200X2 Urban amp, which is hooked up to the pre-amps on a pioneer DEH-2300. All 4 other speakers sound really good, but when I added the subs, for some reason the system just doesn't sound as good as without them. It seems to only distort in the mid range... with the custom EQ programmer, I can put the high and low levels at max and it won't distort... but when I put the mid range up, it starts to howl a bit.... any way I can stop this from happening? should I get a better amp? Do I need some kinda coushon between the subwoofer and the box itself?

    <a target="_blank" href=http://billybob87k5.50megs.com>Homepage of Porky & Stinky</a>
    ".. Sanatarium.. leave me be..."
     
  2. Greg72

    Greg72 "Might As Well..." Staff Member Super Moderator

    Joined:
    Mar 5, 2001
    Posts:
    15,684
    Likes Received:
    1,392
    Location:
    642 Days to BB2018
    BillyBob,

    It sounds like your subwoofers are not "crossed over" to only play low frequencies!!! If you are adjusting the "midrange" bands on your EQ and the subwoofers are sounding different, that means that they are getting midrange signals that they shouldn't even be receiving.

    That would definitely account for the strange sounds....Does that "Urban" amp have a built-in crossover? If not.....you need to find a way to strip-out all the midrange and high frequencies from going to that sub. You could build some simple "passive networks" (Caps &amp; Coils) to do it, or buy an inexpensive electronic crossover, and wire it in-line between the stereo and the amp....then you'd be able to choose what frequencies go to which speakers.

    That sounds like what's happening to me......[​IMG]



    -Greg72

    '72 K5 Blazer - 427BB/TH350/NP205/6" Lift/35x12.50's
    <font color=blue>See it here: </font color=blue><a target="_blank" href=http://coloradok5.com/gallery/albun38>http://coloradok5.com/gallery/albun38</a>
     
  3. Pugsley

    Pugsley 1/2 ton status

    Joined:
    Jan 16, 2001
    Posts:
    3,556
    Likes Received:
    0
    Location:
    Tucson, Arizona
    My suggestion would be to add a dedicated amp for the subs - they only want the lows, no midrange at all. Another option would be to install a set of choke coils on the subs themselves, cutting them off at say 80hz, and keeping them more in their design parameters.

    ......And knowing is half the battle
    <a target="_blank" href=http://pugsley.alloffroad.com>pugsley.alloffroad.com</a>
     
  4. Strahan

    Strahan 1/2 ton status

    Joined:
    Dec 4, 2001
    Posts:
    251
    Likes Received:
    0
    Location:
    Yoe, PA
    If you want I can send you a Profile active low pass crossover. I don't need it anymore, you can have it. That will help alot, keep those subs from stressin out trying to reproduce above their design range.
     
  5. BillyBob

    BillyBob 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 23, 2000
    Posts:
    557
    Likes Received:
    1
    Location:
    Dumont, NJ
    Well, the amp is only dedicated to the subs. Is there something I should adjust, or do I have to get a crossover? The amp is connected to the deck through RCA connectors, so where would I put this "cross over" thing?

    <a target="_blank" href=http://billybob87k5.50megs.com>Homepage of Porky & Stinky</a>
    ".. Sanatarium.. leave me be..."
     
  6. 84Blazr

    84Blazr Registered Member

    Joined:
    Nov 29, 2000
    Posts:
    50
    Likes Received:
    0
    Location:
    Stillwater, New Jersey
    Does the amp at least have a Low Pass Filter to block out the mids and the highs if you don't have a cross over. If so, try that, but a cross over would be the ideal set up.

    Know any GOOD Wheelin' in Northwest Jersey, let me know?
     
  7. HarryH3

    HarryH3 1 ton status Author

    Joined:
    May 31, 2000
    Posts:
    10,384
    Likes Received:
    2
    Location:
    Georgetown, TX
    The "crossover thing" is a filter that goes into the circuit and prevents certain frequencies from going past it. For your subs, you don't want anything higher than a few hundred hertz going to the subs. This way the subs are only handling the ultra low frequencies that it was designed for.

    Ultimately, you want to prevent mids and highs from getting to the subs and also prevent lows from getting to the mids and tweeters. That will give you the cleanest sound, since each speaker will be getting the frequencies that it ws designed for.

    <font color=black>HarryH3 - '75 K5</font color=black>
    <a target="_blank" href=http://www.angelfire.com/super/ThunderTruck>www.angelfire.com/super/ThunderTruck</a>
    It's a great day to be alive...
     
  8. BillyBob

    BillyBob 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 23, 2000
    Posts:
    557
    Likes Received:
    1
    Location:
    Dumont, NJ
    Ken- You still willing to sell me that cross over? Can I even use it? If so, where do I put it?

    <a target="_blank" href=http://billybob87k5.50megs.com>Homepage of Porky & Stinky</a>
    ".. Sanatarium.. leave me be..."
     

Share This Page