Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

name this part

Discussion in 'The Garage' started by az ranger, Jan 10, 2007.

  1. az ranger

    az ranger 1/2 ton status

    Joined:
    May 9, 2004
    Posts:
    139
    Likes Received:
    0
    Location:
    Safford AZ
    I fond it behind the dash, nothing connected to it. It has some kind of circuit board in it any ideas.

    000_0033 [640x480].jpg

    000_0034 [640x480].jpg

    000_0035 [640x480].jpg

    000_0036 [640x480].jpg
     
  2. AZ79K5Project

    AZ79K5Project 1/2 ton status

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Posts:
    2,082
    Likes Received:
    0
    Location:
    Arizona
    I thinks that either the flux capaciter or the left side reaction adjustment mechanism. It's very important and should be hooked back up.
     
  3. big dan

    big dan 1/2 ton status Premium Member

    Joined:
    Aug 1, 2005
    Posts:
    2,656
    Likes Received:
    29
    Location:
    Arkansas
    dont know what it is but I had one too. mine was plugged in and I unplugged it to see what happened. everything still works just as bad as it always did so I left it off.
     
  4. cybrfire

    cybrfire 1 ton status Vendor GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 15, 2002
    Posts:
    15,139
    Likes Received:
    565
    Location:
    Iowa
    looking at that part my guess is your truck is an 85 or 86. I think that is a knock sensor computer thing a ma jigger. Hooked to the distributor in those years and would retard timing if knock was sensed.

    Am I right?
     
  5. chevy wrangler

    chevy wrangler 1/2 ton status

    Joined:
    Jun 15, 2006
    Posts:
    3,035
    Likes Received:
    0
    Location:
    el paso, texas
    ha ha ha flux capacitor!!LOL
     
  6. beater_k20

    beater_k20 Banned

    Joined:
    Dec 9, 2003
    Posts:
    10,276
    Likes Received:
    0
    Location:
    Elkhart, IN
    my 86 had one, my 82s did as well. :dunno: i'm thinking TCC lockup controller, as it is NOT controlled by the ECM as many people think.
     
  7. MuddinManny

    MuddinManny Banned

    Joined:
    Oct 18, 2006
    Posts:
    1,106
    Likes Received:
    0
    Location:
    USA
    That is a Chevrolet Part No: 86DBS. It was a trial [​IMG] protection device. Only certain trucks got one of those babies. Once you removed it, well, you see what happened.

    Manny
     
  8. az ranger

    az ranger 1/2 ton status

    Joined:
    May 9, 2004
    Posts:
    139
    Likes Received:
    0
    Location:
    Safford AZ
    88 JIMMY TBI, And its possible that it was hooked to something but last year when I dropped the column to change the pedal assembly I noticed it as I was pulling sh!t from under the dash. after the swap I just wedged it back under the dash for a later date. I was digging around in there again this week and i decided to take it out and try to figure out what it is.
     
  9. stallion85

    stallion85 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 11, 2003
    Posts:
    3,659
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cedar City, UT
    I found that under my 84 M1008 so I don't think it is a knock sensor since I have a diesel. Hmm someone has to know what it does.
     
  10. cybrfire

    cybrfire 1 ton status Vendor GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 15, 2002
    Posts:
    15,139
    Likes Received:
    565
    Location:
    Iowa
    Doh, I had one in my 85 and was told it was a knock sensing thing. I don't think it was ever hooked up! Only time I ever had one in my hand. I'm fallling back on the flux capacitor guess.:haha:
     
  11. pauly383

    pauly383 Daddy383 Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 22, 2001
    Posts:
    16,217
    Likes Received:
    1
    Location:
    Mesa , Arizona USA
    Cruise control module silly men :wink1:

    [​IMG]

    For sale here clicky
     
  12. Drey

    Drey 3/4 ton status

    Joined:
    May 8, 2003
    Posts:
    8,288
    Likes Received:
    0
    Location:
    Iowa
    Hmm Ill have to look for that hting in my truck, I love removing all the BS that isnt important, sure cleans stuff up.




    Edit:
    Hmmm...maybe thats why my cruise hasnt ever worked in that pickup...
     
  13. beater_k20

    beater_k20 Banned

    Joined:
    Dec 9, 2003
    Posts:
    10,276
    Likes Received:
    0
    Location:
    Elkhart, IN
    odd... neither of my 82s had cruise. :thinking:
     
  14. Can Can

    Can Can Pusher Man Staff Member Super Moderator

    Joined:
    Feb 17, 2000
    Posts:
    15,552
    Likes Received:
    136
    Location:
    Cochrane, Alberta, Canada
    Perhaps they were installed as part of the factory build even if the cruise option wasn't ordered? Just in case someone wanted to add the cruise at a later date? It sure would have simplified things on the line if EVERY truck got one.
     
  15. cybrfire

    cybrfire 1 ton status Vendor GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 15, 2002
    Posts:
    15,139
    Likes Received:
    565
    Location:
    Iowa
    Could well be. Probably a $2 item when bought by the metric ton! Might as well put it in needed or not!
     
  16. Can Can

    Can Can Pusher Man Staff Member Super Moderator

    Joined:
    Feb 17, 2000
    Posts:
    15,552
    Likes Received:
    136
    Location:
    Cochrane, Alberta, Canada
    Yup, that's what I was thinking. It would have probably cost them MORE to single out the trucks that didn't need it, and adjust the line to accomodate the change.
     
  17. 1979jimmy350

    1979jimmy350 1/2 ton status

    Joined:
    Mar 24, 2004
    Posts:
    3,069
    Likes Received:
    0
    Location:
    Ann Arbor Mi
    uh in the TBI trucks it is, look at a ECM pinout or the ECM code its self it is defently controlled by the ECM
     
  18. az ranger

    az ranger 1/2 ton status

    Joined:
    May 9, 2004
    Posts:
    139
    Likes Received:
    0
    Location:
    Safford AZ
    i guess that has something to with my CC not working. thanks for the replies. I knew it was not my flux capacitor it still works fine.
     
  19. pauly383

    pauly383 Daddy383 Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 22, 2001
    Posts:
    16,217
    Likes Received:
    1
    Location:
    Mesa , Arizona USA
    I wonder if mine still works . I had nothing between the carb and the thingy that yanky on the carb , so I took the rest off and tucked the wires into the looms and taped over em . The rest s still attached to my original heads soemwhere in 4xcrazy's backyard if he didn't use them as cores ( without me giving him a different set back yet ) .
     
  20. 4X4HIGH

    4X4HIGH 1 ton status Premium Member GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 14, 2001
    Posts:
    22,059
    Likes Received:
    69
    Location:
    Pleasanton, CA.
    My guess is for the intermitant wipers?
     

Share This Page