Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

need help with injectors not firing

Discussion in '1973-1991 K5 Blazer | Truck | Suburban' started by fright98, Jul 15, 2006.

  1. fright98

    fright98 Registered Member

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Posts:
    32
    Likes Received:
    0
    Location:
    south of Boston
    Seems my injectors are not firing. And the truck won’t start.
    I took the fuel pump out of the tank and mounted a holly in line on the frame. The new pump did not resolve the issue but at least it’s out of the tank. I also replaced the ignition control module. The fuel is making it up to the carb or whatever it is on a tbi.

    I have been doing searches all morning but still have not resolved the issue.
    Somebody mentioned that if the ecm does not see a spark it will not fire the injectors.


    With a code reader on. service engine flashes once then twice

    Just got my new drive shafts in from HA and wanna go for a rip.

    What might be causing my injectors not to fire?
    [FONT=&quot]Should I go grab a new coil?


    [/FONT]
     
  2. fright98

    fright98 Registered Member

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Posts:
    32
    Likes Received:
    0
    Location:
    south of Boston
    ecm from the parts blazer did not help.
     
  3. BranndonC

    BranndonC 3/4 ton status

    Joined:
    Mar 18, 2002
    Posts:
    8,591
    Likes Received:
    0
    Location:
    Anaheim, Ca
    what kind of FI is it?
     
  4. southernspeed

    southernspeed 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 24, 2003
    Posts:
    4,395
    Likes Received:
    50
    Location:
    VA
    That code is just a 'hand shake'. Ignore it.
    Check that you are getting power to the injectors in start as well as run. Could be a fuse or wiring problem if you've power at the injector. If I remember correctly there should be constant power to the injector which is then triggered by the ecu.
     
  5. fright98

    fright98 Registered Member

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Posts:
    32
    Likes Received:
    0
    Location:
    south of Boston
    90 with tbi
    What would be the best way to check for power to the injectors. I do not have any diag tools.

    [FONT=&quot]Battery light stays on now when the key is forward and the service engine soon light too

    [/FONT]

    DSC00199.JPG

    DSC00215.JPG
     
  6. ryoken

    ryoken Puppy Fabricator Premium Member GMOTM Winner

    Joined:
    Jun 13, 2003
    Posts:
    29,621
    Likes Received:
    1,371
    Location:
    Jersey Shore
  7. 4xcrazy

    4xcrazy 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 31, 2003
    Posts:
    9,471
    Likes Received:
    5
    Location:
    Olympia/Lacey, Washington
    maybe bad injector
     
  8. fright98

    fright98 Registered Member

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Posts:
    32
    Likes Received:
    0
    Location:
    south of Boston
    Done for the day. This has got to be something stupid.
    Battery and service engine soon light stay on . It will not fire when I put some gas in the carb and turn it over.


    New icm
    New cap and router
    Tested with different ecm
    Alternator new about a month ago when engine was swapped
    New coil
    Tested with different battery
    No codes
    Tested with injectors and housing (not shore what its called) from parts truck

    Seems to me at this point that my injectors are probably ok. Assuming that no spark will tell the ecm not to open the injectors

    [FONT=&quot]Battery and engine light. On. Any thoughts. Thanks[/FONT]
     
  9. eclmech

    eclmech Registered Member

    Joined:
    Apr 9, 2006
    Posts:
    24
    Likes Received:
    0
    Location:
    Ontario, Canada
    Pick-up coil maybe?
     
  10. 4xcrazy

    4xcrazy 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 31, 2003
    Posts:
    9,471
    Likes Received:
    5
    Location:
    Olympia/Lacey, Washington
    i was thinkin the same thing, had that happen to mine awhile back, no spark, did the same thing with swapping out parts, then just pulled the dist and found the burnt out coil...

    been fine with THAT anyways, ever since
     
  11. BranndonC

    BranndonC 3/4 ton status

    Joined:
    Mar 18, 2002
    Posts:
    8,591
    Likes Received:
    0
    Location:
    Anaheim, Ca
    really don't know if this will help, theres 2 articles on it here.
     
  12. Thunder

    Thunder 3/4 ton status

    Joined:
    Jul 20, 2000
    Posts:
    8,946
    Likes Received:
    1
    Location:
    Northeast Nevada
    I vote pick up coil also. Code 12 with no fuel out of the injectors is usually either a dist module or pickup coil
     
  13. rick88blaze

    rick88blaze 1/2 ton status

    Joined:
    Jan 24, 2003
    Posts:
    2,342
    Likes Received:
    1
    Location:
    Knob Noster, Mo.
    I agree, I had the same problem with mine a few years ago. Changed out the pickup coil and it started right up. :D

    Rick
     
  14. fright98

    fright98 Registered Member

    Joined:
    Nov 21, 2005
    Posts:
    32
    Likes Received:
    0
    Location:
    south of Boston
    New distributor and it up and running.
     
  15. southernspeed

    southernspeed 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 24, 2003
    Posts:
    4,395
    Likes Received:
    50
    Location:
    VA
    Good job!:D
     

Share This Page