Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

No start...well sometime's

Discussion in 'The Garage' started by dizzymac, Jul 19, 2005.

  1. dizzymac

    dizzymac Newbie

    Joined:
    Jul 19, 2005
    Posts:
    1
    Likes Received:
    0
    Location:
    New Hampshire
    My 94 Jimmy 4.3 TBI does not always start, don't hear the fuel pump when it does not, do hear it if it does start, have cleaned harness connections and ground, no change, still starts intermittently.Put my sons Snap-On diagnostic on it came up with bad voltage for the CCP (carbon canister purge solenoid).
    Everyone says fuel pump,but I would think if the pump was gone it would be totally gone. Any suggestion? Thanks.
     
  2. dyeager535

    dyeager535 1 ton status Premium Member

    Joined:
    Dec 13, 2000
    Posts:
    26,979
    Likes Received:
    189
    Location:
    Roy WA
    That setup still use an oil pressure switch/relay setup for fuel? I assume yes, GM didn't like changing things.

    Does it start eventually if you let it keep cranking? Oil pressure switch will bypass the fuel pump relay once oil pressure is high enough, so if it STILL doesn't start after prolonged continous cranking, then it's probably not that part of the circuit. You can force the pump to run by jumping two pins on the ALDL connector, but I can't recall which two, search on this board may net that answer. There is also a test lead on the fuel pump relay connector on some applications IIRC.

    If you can't force the pump to run with those tests, then likely it IS bad, or something is wrong between the sending unit and the relays, but that's really only the one wire.
     
  3. dizzymac

    dizzymac Newbie

    Joined:
    Jul 19, 2005
    Posts:
    1
    Likes Received:
    0
    Location:
    New Hampshire
    won't start if you keep cranking it, leave it alone for awhile and it will start, acts almost like a vapor lock. (if I had a man. pump). May try jumping the pump, if you see a mushroom cloud and hear a loud bang then you'll know I had the wrong terminals....lol
     

Share This Page