Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

NOT A QUESTION TACH PLACEMENT, AN IDEA!

Discussion in 'The Garage' started by jjlaughner, Nov 8, 2003.

  1. jjlaughner

    jjlaughner 3/4 ton status

    Joined:
    Jan 12, 2001
    Posts:
    7,406
    Likes Received:
    0
    Location:
    Indiana
    OK, didn't want a huge azz tach sitting on the steering column or making a hole in my dash, or where ever.....

    So here's my idea
    BEFORE
    [​IMG]

    After
    [​IMG]
    [​IMG]

    /forums/images/graemlins/thumb.gif
     
  2. RustBuket

    RustBuket 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 21, 2003
    Posts:
    1,618
    Likes Received:
    0
    Location:
    Saskatchewan, Canada
    Thats a sweet idea man!
     
  3. Bubba Ray Boudreaux

    Bubba Ray Boudreaux 1 ton status

    Joined:
    Jan 21, 2001
    Posts:
    20,716
    Likes Received:
    2
    Location:
    Undisclosed Location
    Original idea, but will you be able to see it while driving? /forums/images/graemlins/thinking.gif
     
  4. jjlaughner

    jjlaughner 3/4 ton status

    Joined:
    Jan 12, 2001
    Posts:
    7,406
    Likes Received:
    0
    Location:
    Indiana
    Well, 90% of the time I'm sure it will be closed. Only when on long highway runs, trouble shooting or tuning will it be open. Its a bright red digital display so it shouldn't be to bad, only bad thing I see is that it's a 10x tach so you will see three digits (888x10). /forums/images/graemlins/thinking.gif
     
  5. mudhog

    mudhog THEGAME Staff Member Super Moderator

    Joined:
    Nov 6, 2000
    Posts:
    17,899
    Likes Received:
    2
    Location:
    portland oregon
    very nice /forums/images/graemlins/thumb.gif /forums/images/graemlins/thumb.gif
     
  6. sled_dog

    sled_dog 1 ton status

    Joined:
    Sep 3, 2002
    Posts:
    16,870
    Likes Received:
    0
    Location:
    Austin, TX
    I have seen it in a dump truck before, I think I will make a custom tube dash and mount mine there or mount it on the hood. hood won't look the greatest but it will be functional. I like having RPMs always within quick view. I've been thinking about getting a new smaller CB and mounting it there, not like I smoke.
     
  7. supersize75

    supersize75 1/2 ton status

    Joined:
    Sep 27, 2002
    Posts:
    2,638
    Likes Received:
    0
    Location:
    gilbert az......by Phoenix
    /forums/images/graemlins/thumb.gif I nounted mine to the roll cage , I wanted to go that rought but my xm radio was in there /forums/images/graemlins/deal.gif
     
  8. wrathORC

    wrathORC 1/2 ton status

    Joined:
    Apr 27, 2002
    Posts:
    908
    Likes Received:
    0
    Location:
    Hancock, MI
    I currently have a ton of switches there. I'm contemplating yanking them out of there and putting a vacuum gauge and transmission temperature gauge there instead. I have enough metal that matches the interior of my truck for one more change and that's it.
     
  9. TrcksR4ME

    TrcksR4ME 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 11, 2002
    Posts:
    2,482
    Likes Received:
    0
    Location:
    Seattle, WA 98103
    I am pretty sure this has been done before. Not the most practical place for a tach for most people, sounds like it will do for what you want it to do. I want to mount mine on the dash so it is easy to see with out taking my eyes off the road. Nothing to do with looks, just about function.
     
  10. santana

    santana 1/2 ton status

    Joined:
    Jan 11, 2003
    Posts:
    1,483
    Likes Received:
    0
    Location:
    Mesa Arizona
    How bout this? /forums/images/graemlins/thumb.gif Out of the way and in full view..

    [​IMG]
     
  11. sled_dog

    sled_dog 1 ton status

    Joined:
    Sep 3, 2002
    Posts:
    16,870
    Likes Received:
    0
    Location:
    Austin, TX
    Where mine is now is pretty good, hoseclamped to the steering column. PO did it, but I broke the tach at some point. Disconnected it for the motor swap and when I went to reconnect it it would never work again. You can't really look at it but when you are going if you know the tach well enough you can get a general idea of RPMs. I know I floated way too high in the RPMs more than once mudding with the old 305. 355 isn't gonna have that happening. Blakerazes is a nice spot, would be in the general vision like mine but on a 4 speed rig that won't work, would be punching the tach all the time.
     
  12. santana

    santana 1/2 ton status

    Joined:
    Jan 11, 2003
    Posts:
    1,483
    Likes Received:
    0
    Location:
    Mesa Arizona
    I used to have it clamped to the column also but I got sick of it shifting when I shifted. You dont have that problem since youre running a 4-speed. /forums/images/graemlins/thumb.gif
     
  13. sled_dog

    sled_dog 1 ton status

    Joined:
    Sep 3, 2002
    Posts:
    16,870
    Likes Received:
    0
    Location:
    Austin, TX
    I could see a problem maybe with tilt column as well. Like I said I think i will do a hood tach or somewhere right by the windshield in plain view. I am planning on cutting the back of my hood in a cowl hood style to promote air flow so maybe inside one of those flaps.
     
  14. Derf00

    Derf00 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 25, 2000
    Posts:
    1,683
    Likes Received:
    0
    Location:
    Abilene, TX
    Here's mine, mounted by an existing screw in the windsheild frame, and all wiring is hidden beside the dash.
    [​IMG]
     
  15. sled_dog

    sled_dog 1 ton status

    Joined:
    Sep 3, 2002
    Posts:
    16,870
    Likes Received:
    0
    Location:
    Austin, TX
    where did you get that tach?
     
  16. Derf00

    Derf00 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 25, 2000
    Posts:
    1,683
    Likes Received:
    0
    Location:
    Abilene, TX
  17. Rob 85K5

    Rob 85K5 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Feb 17, 2000
    Posts:
    1,487
    Likes Received:
    0
    Location:
    Pensacola, Florida
    On the column and doesn't move when shifting.
    [​IMG]
     
  18. santana

    santana 1/2 ton status

    Joined:
    Jan 11, 2003
    Posts:
    1,483
    Likes Received:
    0
    Location:
    Mesa Arizona
    You have it up there, I had it down closer to the dash bezel..
    Yours is bigger too. /forums/images/graemlins/ignore.gif /forums/images/graemlins/grin.gif /forums/images/graemlins/rotfl.gif /forums/images/graemlins/thinking.gif....
    Doesn't it cover up the speedo/gas gauges?
     
  19. santana

    santana 1/2 ton status

    Joined:
    Jan 11, 2003
    Posts:
    1,483
    Likes Received:
    0
    Location:
    Mesa Arizona
    [ QUOTE ]
    Here's mine, mounted by an existing screw in the windsheild frame, and all wiring is hidden beside the dash.
    [​IMG]

    [/ QUOTE ]

    A co-worker has his this way and he gets hassled about his truck and gets called a "Ricer".. No offense to you, bu then again he drives a 4Runner.. [​IMG]
     
  20. Rob 85K5

    Rob 85K5 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Feb 17, 2000
    Posts:
    1,487
    Likes Received:
    0
    Location:
    Pensacola, Florida
    It gets in the way a little, but you get used to what speed you're going by the tach and just check the gas guage when you get in and its no problem.
     

Share This Page