Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

NP203 hard to shift

Discussion in '1973-1991 K5 Blazer | Truck | Suburban' started by Jonathan, May 13, 2001.

  1. Jonathan

    Jonathan 1/2 ton status

    Joined:
    Apr 14, 2001
    Posts:
    293
    Likes Received:
    0
    Location:
    Little Rock, Arkansas
    I have a 77 k5 with full time 4x4. I think it has an NP203. If it gets into neutral, It is hard to get back into gear, but shifts between 4hi and 4hi-loc perfectly fine. Any suggestions?
     
  2. HispanicPanic

    HispanicPanic 1/2 ton status

    Joined:
    Mar 21, 2001
    Posts:
    351
    Likes Received:
    0
    Location:
    El Paso, Texas
    same thing happened to me so what i did was take off the boot that goes over the shifter now go get you water hose and spray the hell out of the linkadge now wait about 30 min or so and go back and spray the hell out of it with WD-40 and as you spray move from low loc to high loc and you notice the differance mine is so easy i can shift into 4 Low your 4 low loc (i converted it to part time)with my pointer finger no joke (love it)

    <A target="_blank" HREF=http://jimjim.coloradok5.com>http://jimjim.coloradok5.com</A> Not all Hispanics drive lowriders
     
  3. HispanicPanic

    HispanicPanic 1/2 ton status

    Joined:
    Mar 21, 2001
    Posts:
    351
    Likes Received:
    0
    Location:
    El Paso, Texas
    same thing happened to me so what i did was take off the boot that goes over the shifter now go get you water hose and spray the hell out of the linkadge now wait about 30 min or so and go back and spray the hell out of it with WD-40 and as you spray move from low loc to high loc and you notice the differance mine is so easy i can shift into 4 Low your 4 low loc (i converted it to part time)with my pointer finger no joke (love it)

    <A target="_blank" HREF=http://jimjim.coloradok5.com>http://jimjim.coloradok5.com</A> Not all Hispanics drive lowriders
     
  4. Jonathan

    Jonathan 1/2 ton status

    Joined:
    Apr 14, 2001
    Posts:
    293
    Likes Received:
    0
    Location:
    Little Rock, Arkansas
    Thanks, I tried it but I don't think I sprayed enough or something. It's still a little hard and I have to turn the engine off to shift but at least it DOES shift now. I will try again tomorrow.
     
  5. Waxer

    Waxer 1/2 ton status Author

    Joined:
    Feb 17, 2000
    Posts:
    1,857
    Likes Received:
    0
    Location:
    Long Beach, CA.
    When you are shifting the 203 shifter, you MUST have the transmission in Nuetral.... In case you werent already doing it that way..
     
  6. slider79blazer

    slider79blazer 1/2 ton status

    Joined:
    Mar 23, 2001
    Posts:
    164
    Likes Received:
    0
    Location:
    littleton,co.
    I know its a stupid question but did you check the oil to make sure it's full? also take the boot off and make sure it's not hitting the body. sometimes the mounts break or crack or just loose and the linkage gets in a bind. check the locking nuts too on the linkage maybe they came loose.hope it helps.

    whats a 4 letter word for farm wagon? (ford) [​IMG]
     
  7. Jonathan

    Jonathan 1/2 ton status

    Joined:
    Apr 14, 2001
    Posts:
    293
    Likes Received:
    0
    Location:
    Little Rock, Arkansas
    Thanks, I'll check oil and linkage as soon as possible, have to work tomorrow. Got some engine degreaser, would that help?
     

Share This Page