Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

Someone tell me what I did

Discussion in 'The Garage' started by sapper, Jul 7, 2006.

  1. sapper

    sapper 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Jul 11, 2001
    Posts:
    3,052
    Likes Received:
    0
    Location:
    NoVa
    Hopefully a simple fix, yesterday I was doing some battery work picked up some long battery post. long story short I went to crank it and the post were to long so the cables were not snug and something popped. Now it wont try to start, the battery is fine just not getting power anywhere. Any suggestions would be great.
     
  2. ryan22re

    ryan22re 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 5, 2005
    Posts:
    3,368
    Likes Received:
    0
    Location:
    Irmo, SC
    Check the fusible links. Look for burnt insulation, and give them a tug (pull on em). If either is suspect, you just need to cut out the damaged section and splice in a new one. Should have the ratings written on the old ones, if you can't make it out, somebody here will know what size to run. I really can't help, cause I got rid of my fusible links a while ago.

    If I remember correctly, there should be one down at the starter, one at the alternator and a couple on the firewall.
     
  3. slyguy_22

    slyguy_22 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 13, 2004
    Posts:
    789
    Likes Received:
    0
    Location:
    Lancaster, PA
    Well i would first go down and check your starter. if u blew the sylonide. you can jump the terminals on the starter and see if it still works. if thats fine id start checking ur ignition setup. im assuming you went through ur fuse box and checked all ur fuses.?
     
  4. ryoken

    ryoken Puppy Fabricator Premium Member GMOTM Winner

    Joined:
    Jun 13, 2003
    Posts:
    29,622
    Likes Received:
    1,375
    Location:
    Jersey Shore
    X 2
     
  5. sapper

    sapper 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Jul 11, 2001
    Posts:
    3,052
    Likes Received:
    0
    Location:
    NoVa
    Thanks guys
     
  6. diesel4me

    diesel4me 1 ton status Premium Member

    Joined:
    Jul 24, 2003
    Posts:
    17,546
    Likes Received:
    937
    Location:
    Massachussetts
    cracked solenoid??

    If you tugged on the positive cable,you may have cracked the cap on the starter solenoid where the cable bolts on...if the fuse links blew,they are located in the smaller wires going to the post on the solenoid that the positive cable bolts too(they might be hidden inside a metal tube bolted to the bellhousing bolt near the exhaust manifold--there are two of them in two 10 ga. red wires..)..there is another fusible link (or 2)near the brake booster on the firewall ,and some trucks have one in the thick red wire going to the back of the alternator..:crazy:
     

Share This Page