Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

Stumbling when gas pedal is depressed...?

Discussion in '1973-1991 K5 Blazer | Truck | Suburban' started by nau81blazer, Nov 11, 2005.

  1. nau81blazer

    nau81blazer 1/2 ton status

    Joined:
    Mar 6, 2004
    Posts:
    329
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cincinnati, OH
    Hey Guys,

    I was driving in the truck the other day and it was doing something weird. From a stop when I would press the gas down like 1/3 of the way the truck would seem like it was about to die then started going again. I check the carb to make sure the choke wasn't stuck closed (which seems to happen w/this edelbrock) and it was fine. Have any ideas? Anything you can suggest would be greatly appreciated! Thanks,

    --Adam
     
  2. readymix

    readymix 3/4 ton status

    Joined:
    May 30, 2004
    Posts:
    6,706
    Likes Received:
    26
    Location:
    Murrieta, California
    Sounds like a spark or fuel issue. Check/clean or replace the cap and rotor, plugs and wires.
    Have you changed the fuel filter.
     
  3. K5Chris

    K5Chris 1/2 ton status

    Joined:
    Mar 11, 2002
    Posts:
    805
    Likes Received:
    0
    Location:
    New Orleans, LA
    sounds like the accelerator pump to me.
     
  4. ARAMP1

    ARAMP1 Aviator Extraordinaire

    Joined:
    Sep 1, 2005
    Posts:
    3,983
    Likes Received:
    55
    Location:
    Memphis, TN
    When did it start doing this? Right after startup or after the engine was warm? Did it just start out of the blue or has it been getting worse and worse? Automatic trans? Does it stumble when out of gear?
     
  5. nau81blazer

    nau81blazer 1/2 ton status

    Joined:
    Mar 6, 2004
    Posts:
    329
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cincinnati, OH
    It just started doing it out of the blue....It only does it when the truck is in gear. Out of gear, you press the gas, it revs up like it's supposed too. In gear, if you just press the pedal a little it seems like its gonna die out, then it slowly gets more power. It does this after the truck has warmed up for about 4 min. I just changed the coil and cap last year. :confused:

    Thanks for the input so far guys,

    --Adam
     
  6. Can Can

    Can Can Pusher Man Staff Member Super Moderator

    Joined:
    Feb 17, 2000
    Posts:
    15,552
    Likes Received:
    136
    Location:
    Cochrane, Alberta, Canada
    It could be a bunch of things, but some of them have already been suggested. Basically, your issues are gonna be either spark, fuel, or vacuum related, although a vacuum leak will usually show up more at idle.

    I had a similar issue once, but it only showed up once the engine was warm. It ended up being bad wires.... The fact that the symptoms only show up once the truck is warmed up leads me to believe it's spark or choke related.

    Let us know what you find out, brother.
     
  7. kram

    kram Registered Member

    Joined:
    May 29, 2005
    Posts:
    54
    Likes Received:
    0
    Location:
    Edison n.j.
    i have the same problem only it's a tbi.
    new dist.,coil ,wires, plugs and fuel filter helped a little.
    k&n filter and motor are 2000 miles old.
    my next guess is the egr system.
    she runs great other wise.
    any help?
    thanks.
     
  8. Goose

    Goose 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 17, 2000
    Posts:
    1,127
    Likes Received:
    1
    Location:
    South Central Kansas
    Q-Jet information

    I've been doing a lot of research and about have my Q-Jet rebuilt.
    link to excellent articles:

    http://www.florida4x4.com/tech/quadrajet/index.php


    especially check out the 'troubleshooting' article
    sorry to send you elsewhere, but there could be a number of issues

    Happy tuning
    1985 K30 SRW
     

Share This Page