Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

tachometer

Discussion in 'The Garage' started by otisringle, May 24, 2006.

  1. otisringle

    otisringle 1/2 ton status

    Joined:
    Aug 2, 2005
    Posts:
    148
    Likes Received:
    0
    Location:
    california
    are they good to have for a automatic or is it just a waste of money, considering they dont have one for stock 90 blazers, is it even needed?
     
  2. theperfectgarage

    theperfectgarage 1/2 ton status

    Joined:
    Oct 5, 2005
    Posts:
    988
    Likes Received:
    0
    Location:
    tucson arizona
    Of course you dont need it. I just like to know.
     
  3. RootBreaker

    RootBreaker 3/4 ton status Premium Member

    Joined:
    Nov 29, 2001
    Posts:
    5,117
    Likes Received:
    173
    Location:
    Williamstown, NJ USA
    do you find yourself dropping it in 2nd.. then punching it in mud and hearing the motor scream??? if so id say yes...
     
  4. jekquistk5

    jekquistk5 Weld nekid Premium Member GMOTM Winner

    Joined:
    Jan 18, 2004
    Posts:
    11,014
    Likes Received:
    844
    Location:
    Pinckney, MI
    I have one, but I also plan on swaping a 465 in.. you can see your rpms When I dropped it in 1st playing in the sand, rpms got up to about 4500 or more, and thats good to know
     
  5. roadnotca

    roadnotca 3/4 ton status

    Joined:
    Sep 16, 2005
    Posts:
    5,433
    Likes Received:
    1
    Location:
    Redondo Beach, CA
    If you install one, it was needed.
     
  6. Chevy305

    Chevy305 6 Lug 14bsf Status Premium Member GMOTM Winner

    Joined:
    Jan 23, 2006
    Posts:
    11,228
    Likes Received:
    485
    Location:
    New Hampshire
    I think every car should have one. Good thing to know. Even for an auto.
     
  7. johnathan

    johnathan 1/2 ton status

    Joined:
    Sep 26, 2005
    Posts:
    376
    Likes Received:
    0
    Location:
    Ocean Springs,MS
    I like to see where shes runnin,I consider it a neccesity.auto tranny by the way
     
  8. ak bandit

    ak bandit 1/2 ton status

    Joined:
    Sep 10, 2004
    Posts:
    386
    Likes Received:
    0
    Location:
    Eagle River, Alaska
    I installed an AutoMeter tach on my steering column last night. I just wanted it for my awareness. I also have an auto tranny.
     
  9. roadnotca

    roadnotca 3/4 ton status

    Joined:
    Sep 16, 2005
    Posts:
    5,433
    Likes Received:
    1
    Location:
    Redondo Beach, CA
    If you will be changing R&P and/or tires, a tach will eliminate any guessing.
     
  10. Chrisblazzer89

    Chrisblazzer89 1/2 ton status

    Joined:
    Oct 12, 2006
    Posts:
    1,966
    Likes Received:
    0
    Location:
    Massachusetts 02301
    Ak Bandit how hard was it to install and how much did i cost all together parts, shipping?
     
  11. dhcomp

    dhcomp 3/4 ton status Premium Member

    Joined:
    Mar 17, 2001
    Posts:
    9,859
    Likes Received:
    282
    Location:
    Truckee, CA
    I think they are a necessity. I hate driving cars w/o them. But i really hate it when its not an auto.....yes, i can shift by the sound, but some cars are pretty quiet, and its way better to know exactly what your RPM's are if you happen to want to know.
     
  12. ryoken

    ryoken Puppy Fabricator Premium Member GMOTM Winner

    Joined:
    Jun 13, 2003
    Posts:
    29,623
    Likes Received:
    1,376
    Location:
    Jersey Shore
    Some will argue it's silly in an auto.. coughJekcough.... :wink1:

    Tho not as imperative as for a manual, a tach for an auto gives you MUCH valuable info..
     
  13. roadnotca

    roadnotca 3/4 ton status

    Joined:
    Sep 16, 2005
    Posts:
    5,433
    Likes Received:
    1
    Location:
    Redondo Beach, CA
    With a "select shift" auto, you'd better have a tach. You can over-rev, same as manual. :D
     
  14. dhcomp

    dhcomp 3/4 ton status Premium Member

    Joined:
    Mar 17, 2001
    Posts:
    9,859
    Likes Received:
    282
    Location:
    Truckee, CA
    Haha, or in my case, its saving my a$$ while my trans is messed up, and Will over rev.....no more 2nd gear. So in this case alone, its saving my butt.
     
  15. BlaKK54Speed

    BlaKK54Speed 1/2 ton status

    Joined:
    Dec 14, 2006
    Posts:
    242
    Likes Received:
    0
    Location:
    Omaha, NE
    i have a 465 and my blazer didnt have one in it!!!! really annoying. so i went down to autozone and bought a $55 sunpro. looks good and now i can see what the hell is giong on too!!! i think its a necessity on any vehicle reguardless of transmission type
     

Share This Page