Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

th-400 problem still making noise!!! //FLEXPLATE PROBLEM//

Discussion in '1973-1991 K5 Blazer | Truck | Suburban' started by muddysub, Apr 19, 2002.

  1. muddysub

    muddysub 1 ton suburban status Staff Member Moderator GMOTM Winner

    Joined:
    Jun 23, 2001
    Posts:
    10,454
    Likes Received:
    493
    Location:
    my garage, Henderson, NV
    mudbogAD and i replaced my flexplate last year (hard job!!!) and it is clicking again it broke before and was hitting the shield thing and it is doing it again!/forums/images/icons/mad.gif(or still actually) why is this happening? can i but a beefy a$$ flexplate to eliminate it? does anyone else have that problem? whenever torque is applied to the drivetrain(taking off or playing in the mud) it goes "CLICK CLICK CLICK CLICK" and it's loud i can hear it from inside with the windows up!/forums/images/icons/frown.gif/forums/images/icons/mad.gif please help me!!
     
  2. 84_Chevy_K10

    84_Chevy_K10 Banned

    Joined:
    May 30, 2001
    Posts:
    17,669
    Likes Received:
    0
    Location:
    IL, USA
    Re: th-400 problem still making noise!!!

    Sure your driveshaft isn't rubbing your crossmember?
     
  3. MudbogAD

    MudbogAD 1/2 ton status

    Joined:
    Jun 29, 2001
    Posts:
    672
    Likes Received:
    0
    Location:
    Las Vegas Nevada, US
    Re: th-400 problem still making noise!!!

    I can almost bet a million $$$ that it broke again in your backyard mudbogg. That's when I heard that clicking noise again.
     
  4. muddysub

    muddysub 1 ton suburban status Staff Member Moderator GMOTM Winner

    Joined:
    Jun 23, 2001
    Posts:
    10,454
    Likes Received:
    493
    Location:
    my garage, Henderson, NV
    Re: th-400 problem still making noise!!!

    yeah i know it's not the driveshaft cuz it does it when the front shaft is not spinning too, and i've come to recognize the noise.
     
  5. MudbogAD

    MudbogAD 1/2 ton status

    Joined:
    Jun 29, 2001
    Posts:
    672
    Likes Received:
    0
    Location:
    Las Vegas Nevada, US
    Re: th-400 problem still making noise!!!

    this is muddysub, isn't there a beefier flexplate i can buy?
     
  6. 84_Chevy_K10

    84_Chevy_K10 Banned

    Joined:
    May 30, 2001
    Posts:
    17,669
    Likes Received:
    0
    Location:
    IL, USA
    Re: th-400 problem still making noise!!!

    I just wanted to make sure. I'd never heard a flexplate make what I'd describe as a, "clicking" noise.

    The last time I had the trans out of my C30 I had a real hard time getting the flexplate off. Be careful, those bolts freeze in there good, and they're METRIC!!! 14mm, NOT 9/16". I rounded two of them off and never did get the flexplate off. Good thing the rear main wasn't actually leaking or I'd have to get a MIG welder up here and weld a nut to them to get them out. Even a 6 point wouldn't take them out.
     
  7. 84_Chevy_K10

    84_Chevy_K10 Banned

    Joined:
    May 30, 2001
    Posts:
    17,669
    Likes Received:
    0
    Location:
    IL, USA
    Re: th-400 problem still making noise!!!

    A stock flexplate will do just fine, muddysub. Make sure it's for a 1 piece rear main seal.
     
  8. MudbogAD

    MudbogAD 1/2 ton status

    Joined:
    Jun 29, 2001
    Posts:
    672
    Likes Received:
    0
    Location:
    Las Vegas Nevada, US
    Re: th-400 problem still making noise!!!

    Those bolts are an @ss to get out. I had to do it once before. Try to retorque them to 75 ft. pounds. You need two people and a huge flathead to stop the engin from turning.
     
  9. MudbogAD

    MudbogAD 1/2 ton status

    Joined:
    Jun 29, 2001
    Posts:
    672
    Likes Received:
    0
    Location:
    Las Vegas Nevada, US
    Re: th-400 problem still making noise!!!

    When the flex-plate cracks around the bolt holes it basically wobbles when there is a load which makes it contact the bellhousing cover. It generates a clicking noise.
     
  10. 84_Chevy_K10

    84_Chevy_K10 Banned

    Joined:
    May 30, 2001
    Posts:
    17,669
    Likes Received:
    0
    Location:
    IL, USA
    Re: th-400 problem still making noise!!!

    I put the transmission back in and put the other 4 bolts in. They're rounded off to the point where they're not coming out without heating them up or welding a nut to them.
     

Share This Page