Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

Those of you with RACOR fuel Filters

Discussion in '1982-Present GM Diesel' started by AzzKicker, Nov 18, 2002.

  1. AzzKicker

    AzzKicker 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 28, 2002
    Posts:
    265
    Likes Received:
    0
    Location:
    Edinburg, Tx
    I know some of you added RACOR fuel filters, I was wondering what you did with the factory box filter and base. Did you just leave it there and by pass it. Did you disconnect the wiring etc. I know the filter base to those have a fuel heater, water sensor and other stuff. What did you do with those.

    Reason I ask is because [​IMG] You see how I have the TWO filters on the side, the FRAM and Hastings one. I plan to just USE those instead of the box one. is this a good idea or no. I really like to keep things simple.
     
  2. u2slow

    u2slow 1/2 ton status

    Joined:
    May 9, 2001
    Posts:
    2,217
    Likes Received:
    0
    Location:
    BC Canada
    I removed my old filter and base entirely. The loose wiring harness ends I just taped up and tucked away.
     
  3. tRustyK5

    tRustyK5 Big meanie Staff Member Super Moderator GMOTM Winner Author

    Joined:
    Jul 23, 2000
    Posts:
    36,173
    Likes Received:
    1,384
    Location:
    E-town baby!
    I got a Racor along with the 'box' filter thing with my 6.2. So I can just sh!tcan the box filter thing then?

    Rene
     
  4. AzzKicker

    AzzKicker 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 28, 2002
    Posts:
    265
    Likes Received:
    0
    Location:
    Edinburg, Tx
    I guess so... i wonder if theres any real advantage to that box filter.
     
  5. tRustyK5

    tRustyK5 Big meanie Staff Member Super Moderator GMOTM Winner Author

    Joined:
    Jul 23, 2000
    Posts:
    36,173
    Likes Received:
    1,384
    Location:
    E-town baby!
    Doesn't the box filter have a small fuel heater and a water in fuel sensor?

    Rene
     
  6. u2slow

    u2slow 1/2 ton status

    Joined:
    May 9, 2001
    Posts:
    2,217
    Likes Received:
    0
    Location:
    BC Canada
    Doesn't the box filter have a small fuel heater and a water in fuel sensor?

    Yes it does... So you will have to look for water accumulations in the bowl of the Racor, instead of looking at the light in your dash.

    You will lose the fuel heater too... which I was told (by Valley FI) would not be a problem in out South-Western BC climate. Racor does off a fuel-heater add-on that you can get.
     
  7. tRustyK5

    tRustyK5 Big meanie Staff Member Super Moderator GMOTM Winner Author

    Joined:
    Jul 23, 2000
    Posts:
    36,173
    Likes Received:
    1,384
    Location:
    E-town baby!
    Works for me...I have no light in the dash anyways./forums/images/graemlins/smile.gif

    Rene
     
  8. Txstruck

    Txstruck Registered Member

    Joined:
    May 25, 2002
    Posts:
    87
    Likes Received:
    0
    Location:
    Seagoville, Texas
    I completely pulled the box and all of the firewall and put a filter setup from a 10 ton dump my dad gave me for free and it works beautiful!! He's a Master Diesel Mechanic so I get alot of parts free fom him. /forums/images/graemlins/grin.gif /forums/images/graemlins/truck.gif
     

Share This Page