Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

Torque spec needed !!ASAP!!!!!!!!!

Discussion in 'The Garage' started by trukker, Jan 20, 2005.

  1. trukker

    trukker 1/2 ton status

    Joined:
    Aug 3, 2003
    Posts:
    257
    Likes Received:
    0
    Location:
    Sebastopol Mississippi
    Does anybody know what the torque specs are for 97 vortec head bolts?
     
  2. dyeager535

    dyeager535 1 ton status Premium Member

    Joined:
    Dec 13, 2000
    Posts:
    26,980
    Likes Received:
    189
    Location:
    Roy WA
    13 ft-lbs comes to mind. It's not very much, and the bolts are supposed to bottom out before you can tighten them to much, if using factory ones, as I recall.
     
  3. divorced

    divorced 3/4 ton status

    Joined:
    Jul 20, 2004
    Posts:
    5,115
    Likes Received:
    0
    Location:
    .
    You can go to www.autozone.com and look it up. I looked it up and it was saying some crazy stuff to do with torquing to 22 ft lbs and then going a certain degrees more. :confused:
     
  4. sweetk30

    sweetk30 professional hooker Premium Member

    Joined:
    Nov 1, 2004
    Posts:
    25,548
    Likes Received:
    543
    Location:
    horseheads , ny 14845
    do not reuse them thay are strech bolts one time use only must get new
     
  5. gmchevy

    gmchevy Registered Member

    Joined:
    Apr 14, 2004
    Posts:
    28
    Likes Received:
    0
    Location:
    North Carolina & Colorado
    the book for my 98 calls for 16 lbs-ft plus something like an additional 55 degrees for short bolts, 65 degrees for med. bolts and 75 degrees for the long bolts, which makes absolutley no sence to me>
     
  6. sweetk30

    sweetk30 professional hooker Premium Member

    Joined:
    Nov 1, 2004
    Posts:
    25,548
    Likes Received:
    543
    Location:
    horseheads , ny 14845
    thats for the strech proses. thay arnt reusable get new or you will bedoing it again !!!
     
  7. dyeager535

    dyeager535 1 ton status Premium Member

    Joined:
    Dec 13, 2000
    Posts:
    26,980
    Likes Received:
    189
    Location:
    Roy WA
    Man, I'm sorry. Dunno why I read "intake bolts" when you said head bolts. Duh!

    I used ARP bolts and used their torque specs, sorry I don't have those around anymore. :(
     
  8. Blazer1970

    Blazer1970 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 17, 2000
    Posts:
    1,600
    Likes Received:
    0
    Location:
    Old Mission, MI
    This is not true. Vortec engines do not use "stretch to yield" type bolts. They use the same head bolts that have always been used on SBC engines, and you torque them to the same specs. The method of torqueing to a low value and then using degrees of bolt rotation is just a better way to control the actual stretch on the bolts than using a torque wrench (it takes the variations in friction between the bolt and the block out of the equation).

    Bottom line is that you can re-use the bolts, and you can torque them using the old torque wrench method. This will work fine.
     

Share This Page