Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

Vibrations?

Discussion in 'The Garage' started by 85 Jimmy, Aug 15, 2006.

  1. 85 Jimmy

    85 Jimmy Sheepdog Premium Member

    Joined:
    Dec 31, 2005
    Posts:
    1,913
    Likes Received:
    69
    Location:
    Gulfcoast
    for about a week now i've been driving around with some abnormal vibrations. it's not the DW, i've experience that and it's not the same. it almost feels like i accidentally left one of the front hubs locked (don't ask how i know what that feels like) but they are both on the free position. the vibration is there any time the truck is in motion, just sitting still it's not there. when i'm rolling and i let my foot off the gas it gets alittle better, but doesn't go away, and as soon as i guve it some more gas it gets terrible again. i also tried to pop it into nuetral while moving to see if that was the problem, well it wasn't.

    about a month ago i replaced my 4 front ball joints, both draglinks, both tierod ends, inner and outer hub bearings and races, and all the seals. but that was a month ago and the problems just started. the only things i can think that it would be are that something needs to be retightened or maybe it my u-joints.

    any idea's?
     
  2. dontoe

    dontoe 3/4 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    May 7, 2004
    Posts:
    9,070
    Likes Received:
    0
    Location:
    Hickory, N.C.
    My guess, u-joints. The bad one should be making a grinding, scruffing noise.
     
  3. 85 Jimmy

    85 Jimmy Sheepdog Premium Member

    Joined:
    Dec 31, 2005
    Posts:
    1,913
    Likes Received:
    69
    Location:
    Gulfcoast
    well tomorrow when i go to work, if i have time i'm going to put it on a rack and check everything out

    i guess i should pressure wash all the mud off of underneath before i do that though:haha:
     
  4. Chaddy

    Chaddy 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    May 23, 2005
    Posts:
    4,110
    Likes Received:
    2
    Location:
    Salt Lake City,Utah
    Sounds like drive line u-joints to me. Stick it in neutral and check the to see if there is any play in the u-joints by hand.
     
  5. ssped

    ssped 1/2 ton status GMOTM Winner

    Joined:
    Jan 5, 2006
    Posts:
    1,529
    Likes Received:
    0
    Location:
    Mission Viejo
    I have the same issue it started about 300miles into my last 700mile trip. only there after driving for a while and most prominent under load. I am running 2 new drive lines in there and the ujoints checked out ok. I even put it in the air and spun it and did not find anything.
     
  6. 85 Jimmy

    85 Jimmy Sheepdog Premium Member

    Joined:
    Dec 31, 2005
    Posts:
    1,913
    Likes Received:
    69
    Location:
    Gulfcoast
    it better be the u-joint's. i just crawled underneath the truck and found that one of the caps on the rear u-joints is busted and there is NO needle bearings left in there. i guess i'll replace both of them while i have it out
     

Share This Page