Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

what is this behind the glove box

Discussion in 'The Garage' started by tunedportk5, Aug 14, 2004.

  1. tunedportk5

    tunedportk5 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 13, 2004
    Posts:
    371
    Likes Received:
    0
    Location:
    Union City, CA
    what is this computer behind the glove box, is it to control the transmission, I'm looking for a good spot to put the ECM for the TPI /forums/images/graemlins/dunno.gif web page
     
  2. 4X4HIGH

    4X4HIGH 1 ton status Premium Member GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 14, 2001
    Posts:
    22,063
    Likes Received:
    70
    Location:
    Pleasanton, CA.
    That would be the ECM for your computer controlled carb and distributor.
     
  3. tunedportk5

    tunedportk5 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 13, 2004
    Posts:
    371
    Likes Received:
    0
    Location:
    Union City, CA
    is there a computer for the trans
     
  4. pauly383

    pauly383 Daddy383 Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 22, 2001
    Posts:
    16,217
    Likes Received:
    1
    Location:
    Mesa , Arizona USA
    [ QUOTE ]
    is there a computer for the trans


    [/ QUOTE ]

    No , not until much later (1990's) . The trans your year would have lockup and overdrive , but no computer . Even on tuned port Camaros there were no trans computers until the 1990's . /forums/images/graemlins/k5.gif
     
  5. supersize75k5

    supersize75k5 OrganDonorRacing.com

    Joined:
    Feb 3, 2004
    Posts:
    8,832
    Likes Received:
    4
    Location:
    gilbert az
    hmm, paul does my 86 have that? I have the carb on and it runs /forums/images/graemlins/thinking.gif
     
  6. Hossbaby50

    Hossbaby50 3/4 ton status

    Joined:
    Sep 1, 2001
    Posts:
    8,972
    Likes Received:
    0
    Location:
    Peoria, AZ
    It is the ESC (electronic spark control) box. If it is an 86 it might also control the carb.

    It is not for the trans. It is for the distributor. It is there to retard your timing if the knock sensor senses a knock in the motor. Started sometime in the early 80's I believe. Maybe 81 with the new body design. My 85 had it.

    Harley
     
  7. pauly383

    pauly383 Daddy383 Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 22, 2001
    Posts:
    16,217
    Likes Received:
    1
    Location:
    Mesa , Arizona USA
    My box is still in the truck ESC only for ignition , my distributor is in the garage, luckily my model had a factory non-computer carb motor , fuse box shows it , but they are blank . Truck came with only the spark system . /forums/images/graemlins/k5.gif
     
  8. pauly383

    pauly383 Daddy383 Staff Member Moderator

    Joined:
    Jul 22, 2001
    Posts:
    16,217
    Likes Received:
    1
    Location:
    Mesa , Arizona USA
    [ QUOTE ]
    hmm, paul does my 86 have that? I have the carb on and it runs

    [/ QUOTE ]

    Yes it is supposed to apparently in your model . Not all will have computer carbs , but all will have spark retard computers in our years /forums/images/graemlins/k5.gif
     
  9. dyeager535

    dyeager535 1 ton status Premium Member

    Joined:
    Dec 13, 2000
    Posts:
    26,980
    Likes Received:
    189
    Location:
    Roy WA
    Thats ESC AFAIK. Don't know of any 80's ECM that is that small.

    I don't believe the ESC holder (that plastic piece) will work with an actual ECM, (even though the plastic looks physically large enough) but get that plastic piece from a TBI truck (people always leave those when they strip TBI off of trucks) and bolt it all in.
     
  10. tremor

    tremor Registered Member

    Joined:
    Mar 20, 2004
    Posts:
    10
    Likes Received:
    0
    Location:
    CT
    How can we tell if the carb is computer controlled? I'm just about to dive into an '85. I'm patial to ripping off the original carb but would prefer a truck that runs to one that suffers from "cummunication issues". /forums/images/graemlins/woot.gif

    Why did I ever sell that smog exempt government 1 Ton van? Grrr. /forums/images/graemlins/dunno.gif
     
  11. K5MONSTERCHEV

    K5MONSTERCHEV 1/2 ton status

    Joined:
    Jan 27, 2003
    Posts:
    3,254
    Likes Received:
    0
    Location:
    Castro Valley, CA
    A feedback carburetor will have a mixture control solenoid on the side of it. Bunch of wires and crap to it also.
     
  12. dyeager535

    dyeager535 1 ton status Premium Member

    Joined:
    Dec 13, 2000
    Posts:
    26,980
    Likes Received:
    189
    Location:
    Roy WA
    As well as TPS on the drivers side. MC solenoid is on the passenger side top front of carb.

    Don't confuse the dual capacity carbs with the CCC carbs. Dual capacity looks like it has the mixture control solenoid because it has wires there, but does not, and does not have TPS.
     
  13. tunedportk5

    tunedportk5 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 13, 2004
    Posts:
    371
    Likes Received:
    0
    Location:
    Union City, CA
    yea the ECM didn't fit in the plastic deal for the disributer, went to the junk yard today and found one from a TBI truck bolts right up. /forums/images/graemlins/woot.gif
     
  14. Blue85

    Blue85 Troll Premium Member

    Joined:
    Jul 26, 2000
    Posts:
    9,086
    Likes Received:
    487
    Location:
    Grand Rapids area
    Only a California truck will have the dreaded CCC.
     
  15. xflatrater

    xflatrater Registered Member

    Joined:
    Nov 28, 2003
    Posts:
    65
    Likes Received:
    0
    Location:
    Shamong NJ
    [ QUOTE ]
    It is the ESC (electronic spark control) box

    [/ QUOTE ] CORRECT!!
     
  16. gravdigr

    gravdigr 1/2 ton status

    Joined:
    Apr 15, 2003
    Posts:
    1,129
    Likes Received:
    0
    Location:
    Tyrone, PA
    Hmm, on the subject of this post My 86 doesn't seem to have one of these boxes (I'll have to check) but the dist does have an extra plug that connects to nothing. I have no harness that will fit it under the hood. Can the dist run ok without that box or should I look for another dist?
     

Share This Page