Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

whinning when i put in in 4x4

Discussion in 'The Garage' started by blazerjake86, Jan 9, 2004.

  1. blazerjake86

    blazerjake86 Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2003
    Posts:
    19
    Likes Received:
    0
    whenever i put my truck in four wheel drive i hear a whiining sound kinda like i am going to fast kind of whine. i do not know why. what is the prob?
     
  2. big83chevy4x4

    big83chevy4x4 3/4 ton status

    Joined:
    Mar 22, 2002
    Posts:
    6,587
    Likes Received:
    0
    Location:
    Sheridan, Michigan
    sounds like a bearing going out. could be pinion bearing or front out put on transfer case. check to see if the pinion has any side to side play in it
     
  3. wasted wages

    wasted wages 3/4 ton status

    Joined:
    Dec 3, 2003
    Posts:
    9,194
    Likes Received:
    2
    Location:
    Dallas Texas
    Any women with ya ???????????????????
     
  4. HarryH3

    HarryH3 1 ton status Author

    Joined:
    May 31, 2000
    Posts:
    10,384
    Likes Received:
    2
    Location:
    Georgetown, TX
    Is this in high or low range? Whining from the transfer case is pretty normal in low range. /forums/images/graemlins/cool.gif
     
  5. blazerjake86

    blazerjake86 Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2003
    Posts:
    19
    Likes Received:
    0
    low it did not even work in 4high
     
  6. bryguy00b

    bryguy00b 3/4 ton status

    Joined:
    Apr 7, 2002
    Posts:
    5,587
    Likes Received:
    0
    Location:
    Rochester, N.Y
    whining is normal when ur in low due to the gear reduction or w/e...not sure exactly how it works but it always does that in 4low....and it doesnt work at all in high you say? doesnt go into 4hi? or it plain just dont work?
     
  7. blazerjake86

    blazerjake86 Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2003
    Posts:
    19
    Likes Received:
    0
    it will go in I mean the light is on but it still acts like it is in neutral
     
  8. CHEVY 4WD

    CHEVY 4WD 1/2 ton status

    Joined:
    May 14, 2002
    Posts:
    1,773
    Likes Received:
    0
    Location:
    Florida
    It might be in neutral... check your linkage
     
  9. bryguy00b

    bryguy00b 3/4 ton status

    Joined:
    Apr 7, 2002
    Posts:
    5,587
    Likes Received:
    0
    Location:
    Rochester, N.Y
    yea i second that..not surprised if the linkage is of or needs adjusting..and u have auto or manual hubs? if you have manual im asuming you locked them..and if ya got auto maybe there not workin right?
     
  10. blazerjake86

    blazerjake86 Registered Member

    Joined:
    Oct 12, 2003
    Posts:
    19
    Likes Received:
    0
    funny thing i tried it again today and it works fine. I am so happy that it is working
     
  11. bryguy00b

    bryguy00b 3/4 ton status

    Joined:
    Apr 7, 2002
    Posts:
    5,587
    Likes Received:
    0
    Location:
    Rochester, N.Y
    heh...cool! good chance ur shifter linkage might be a little loose or w/e..at least thats what i would think...keep trying it a while and see if it stays ok.. /forums/images/graemlins/thumb.gif
     
  12. JHG

    JHG 1/2 ton status

    Joined:
    Jul 28, 2002
    Posts:
    129
    Likes Received:
    0
    Location:
    Iceland
    My truck does that also, but in 4H. Its been like that for as long as I have had it (from 1996) and I have stopped worry about it. Should I worry?

    The truck has NP208 and D44 front.
     

Share This Page