Dismiss Notice

Welcome To CK5!

Registering is free and easy! Hope to see you on the forums soon.

Score a FREE t-shirt and membership sticker when you sign up for a Premium Membership and choose the recurring plan.

Wierd Vibration from k10--detailed

Discussion in 'The Garage' started by WRENCH-HEAD, Mar 23, 2006.

  1. WRENCH-HEAD

    WRENCH-HEAD 1/2 ton status

    Joined:
    Dec 25, 2005
    Posts:
    327
    Likes Received:
    0
    Location:
    Littleton, CO
    I have this wierd vibration from the truck that I can't figure out. The truck idles smooth with no misses, however as I rev the motor from around 1500 to 2000 rpm the engine shakes bad enough to make the entire truck rattle. It revs up smooth so I don't think it is a timing problem it feels like a really bad loss of balance on something. It does it when driving/park/neutral at all temps. I have electric fans and the motor is a crate 350 with 5000 miles on it. The water pump is new, but the alternator and the power steering pump are about 2 yrs old. I also installed a new torque converter at the motor install to eliminate the stall converter from the previous build. The vibe just started one day out of the blue. I went into a hardware store and it rode fine the way there but when I started it and drove through the parking lot it began and has remained. My next test is going to be to remove the belts to eliminate the accessories and next unbolt the trans and torque converter to eliminate those. Could a vacuum leak cause this without affecting idle quality. Oh and it is TBI injected. I put 5000 miles on it and it ran awesome now this. :dunno:
     
  2. 1985_K5_Silverado

    1985_K5_Silverado 1/2 ton status

    Joined:
    Dec 21, 2005
    Posts:
    984
    Likes Received:
    0
    Location:
    Corn Country
    Any fault codes?
     
  3. MTMike

    MTMike 1/2 ton status

    Joined:
    Feb 10, 2005
    Posts:
    2,992
    Likes Received:
    0
    Location:
    Billings, Montana
    When you put the crate in, did you replace the harmonic balancer with a new one or reuse the old one?
     
  4. 1985_K5_Silverado

    1985_K5_Silverado 1/2 ton status

    Joined:
    Dec 21, 2005
    Posts:
    984
    Likes Received:
    0
    Location:
    Corn Country
    Never mind; I assumed it was a GM TBI setup (it isn't). Have you got a laptop to hook up to the Holley controller, or is that not a feature of their TBI systems? Which Holley TBI system is it, specifically?
     
  5. WRENCH-HEAD

    WRENCH-HEAD 1/2 ton status

    Joined:
    Dec 25, 2005
    Posts:
    327
    Likes Received:
    0
    Location:
    Littleton, CO
    It is the Holley 950-21s and I have already monitored all of the vitals and all is well as far as the laptop is concerned. Yes it is a new balancer as well.
     
  6. 87350blaz

    87350blaz Registered Member

    Joined:
    Oct 23, 2005
    Posts:
    33
    Likes Received:
    0
    Location:
    New Mexico
    have you gone through and rechecked all of the mounts?
     
  7. WRENCH-HEAD

    WRENCH-HEAD 1/2 ton status

    Joined:
    Dec 25, 2005
    Posts:
    327
    Likes Received:
    0
    Location:
    Littleton, CO
    Yep, they are the ORD heavy duty mounts and a urethane t-case mount and all is well.
     
  8. 87350blaz

    87350blaz Registered Member

    Joined:
    Oct 23, 2005
    Posts:
    33
    Likes Received:
    0
    Location:
    New Mexico
    what about the bolts that hold them on? did they come lose?
     
  9. bigbadchev84

    bigbadchev84 1/2 ton status

    Joined:
    May 17, 2004
    Posts:
    2,191
    Likes Received:
    0
    Location:
    Hermiston, Oregon
    broken flexplate?
     
  10. readymix

    readymix 3/4 ton status

    Joined:
    May 30, 2004
    Posts:
    6,706
    Likes Received:
    26
    Location:
    Murrieta, California
    Everytime I have seen a broken flexplate it made a ticking sound...almost like a bad lifter
     
  11. RustyParts

    RustyParts 1/2 ton status

    Joined:
    May 26, 2005
    Posts:
    235
    Likes Received:
    0
    Location:
    Wyman, Kentucky
    I had a harmonic balancer that slipped on the rubber which holds the balancer together. Caused the same symtoms your experiencing.
     

Share This Page