brand new trans won't shift

Discussion in 'The Garage' started by 85 Jimmy, Nov 18, 2006.

  1. 85 Jimmy

    85 Jimmy Sheepdog Premium Member

    Joined:
    Dec 31, 2005
    Posts:
    1,973
    Likes Received:
    160
    Location:
    Gulfcoast
    Build(s):
    1
    just got finished putting in my crate motor and new tranny from TCI, the problem is when i put the tranny in gear it won't move. i ran it through the gears to get the fluid in the clutch packs and in the new torque converter and then made sure the trans was full and it was. i did put bolt in the torque conveter so thats not it.

    if i don't get any helpfull hints by the morning i'll just end up calling TCI (which i'll probably do anyway)

    thanks for any help
     
  2. 4X4HIGH

    4X4HIGH 1 ton status Premium Member GMOTM Winner

    Joined:
    Dec 14, 2001
    Posts:
    22,184
    Likes Received:
    217
    Location:
    Pleasanton, CA.
    What tranny is it? How much tranny fluid did you put in?
     
  3. savagek5diesel

    savagek5diesel 1/2 ton status

    Joined:
    Nov 20, 2003
    Posts:
    310
    Likes Received:
    0
    Location:
    Redding California
    with a new tranny and torque conv. it will take a lil' bit until you grab a gear pretty solid. just my personal exp. though. i used alot more tranny fluid than expected w/ my rebuilt trans and new tq. conv.
     
  4. Confedneck79K30

    Confedneck79K30 3/4 ton status

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Posts:
    5,384
    Likes Received:
    0
    Location:
    LA
    did you fill the convertor before you installed it?
     
  5. muddybuddy

    muddybuddy 3/4 ton status

    Joined:
    Jan 29, 2004
    Posts:
    8,933
    Likes Received:
    1
    Location:
    Fairfax Station VA
    did you adjust the tv cable? after we put another 700r4 into a buddies k5, it was terrible cuz the tv cable wasnt adjusted properly.
     
  6. Slapperbar

    Slapperbar Retired Navy NDT Examiner

    Joined:
    Nov 29, 2005
    Posts:
    2,747
    Likes Received:
    3
    Location:
    Harrison City, Pennsylvania
    If you didn't fill the TQ converter you probably fried the pump.
     
  7. 85 Jimmy

    85 Jimmy Sheepdog Premium Member

    Joined:
    Dec 31, 2005
    Posts:
    1,973
    Likes Received:
    160
    Location:
    Gulfcoast
    Build(s):
    1
    i got it done...

    last night i just shifted it through the gears a few times, today i rechecked the fluid and it was alittle low so i filled it then shifted through the gears... i kept doing that until i filled the tranny with around a total of 1o quarts of fluid

    i found out earlier today that it's really fun to scare the **** out of someone when you idle up next to them and bump the throttle with open headers :D
     
  8. muddybuddy

    muddybuddy 3/4 ton status

    Joined:
    Jan 29, 2004
    Posts:
    8,933
    Likes Received:
    1
    Location:
    Fairfax Station VA
    i love doing that :)
     

Share This Page