CK5 Network
Repairing, restoring or modifying your ride just got a whole lot easier!

occasionally smoking?....pinging?...running crappy? ... auto? READ THIS !!

uglychevyZZ4

3/4 ton status
Joined
Apr 26, 2002
Posts
6,096
Reaction score
0
Location
Black Diamond, Wa
read this if you have

ok, heres the scoop. we lost our last motor when it suddenly started smoking badly, figured ok, its toast & bought a new zz4. soon it started this thing where it would die, or miss so we startd going through ignition stuff, everything was soon replaced, nothing changed, for very long. then it progressed to suddenly start pinging and smoke very badly, so we replaced sensors and nothing. gave up took ito to a shop finally and they said it was the ecm and injectors, so guess what CHA-CHINGGGG /forums/images/graemlins/rolleyes.gif NOTHING /forums/images/graemlins/angryfire.gif /forums/images/graemlins/angryfire.gif /forums/images/graemlins/angryfire.gif

11 months later now we had given up, and began to thing it was thre new engine since the smoke was BLUE like oil, but i wasnt convinced yet since it only smoked when it pinged, so i started calling to get in to yet...another shop and a guy over the phone asked me to walk to my truck while on the phone, i did, and he asked me to check my oil, and he was right on the money it was 2 qts overfull..... /forums/images/graemlins/dunno.gif /forums/images/graemlins/dunno.gif ok, then he says to yank my tranny modulator vacume line off, so i did, and "yes sir, tranny fluid is coming out" I says..

BINGO it was junk, the vacume pod is ripped internally and allowing me to suck tranny fluid from my pan into my intake /forums/images/graemlins/hack.gif intermittenly and smoke and also foul the plug closest to the vacume inlrt, the 2 rear passenger ones. so, after a new engine, 1400$$ worth of diagnostics and a for sale sign the fix was a $ 14.00 part and a oil change.. /forums/images/graemlins/woot.gif /forums/images/graemlins/woot.gif /forums/images/graemlins/woot.gifwow, this thing hauls ass now /forums/images/graemlins/woot.gif /forums/images/graemlins/woot.gif
Rob
 

SUBFAN

1/2 ton status
Joined
Mar 23, 2003
Posts
2,334
Reaction score
0
Location
Davenport, Ia
Sometimes, it is the little things that will get you....

Glad it is running fine now. Makes you wonder if the last motor was really bad /forums/images/graemlins/dunno.gif /forums/images/graemlins/dunno.gif /forums/images/graemlins/doah.gif
 

jakeslim

1/2 ton status
Joined
Sep 18, 2002
Posts
2,686
Reaction score
0
Location
Napa, CA
I just went through this. Thought it was a head...luckily I caught a post mentioning it, but not before i changed the intake gasket. It was the module.
 

uglychevyZZ4

3/4 ton status
Joined
Apr 26, 2002
Posts
6,096
Reaction score
0
Location
Black Diamond, Wa
[ QUOTE ]
Makes you wonder if the last motor was really bad /forums/images/graemlins/dunno.gif /forums/images/graemlins/dunno.gif /forums/images/graemlins/doah.gif

[/ QUOTE ]it was good, until it saw too much tranny fluid, ya the valve guide seals got descintagrated
/forums/images/graemlins/whistling.gif
 

Stomper

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ
GMOTM Winner
Joined
May 11, 2002
Posts
3,766
Reaction score
12
Location
Iowa
You better go buy that guy on the phone a round /forums/images/graemlins/waytogo.gif /forums/images/graemlins/peace.gif
 

thezentree

3/4 ton status
Joined
Sep 19, 2003
Posts
7,198
Reaction score
0
Location
NC
sounds like my truck... /forums/images/graemlins/thinking.gif except without the smoking part... /forums/images/graemlins/dunno.gif
 

jjlaughner

3/4 ton status
Joined
Jan 12, 2001
Posts
7,406
Reaction score
0
Location
Indiana
When I had my 83 dodge pickup it never ran right and it smoked. So I yanked the heads off sent them out to be milled magnafluxed 3angle valve grind, seals whole thing. Checked the cylinder walls and rings everything looked good. Reassembled still had problems, replaced the coil, and wires (it had a new cap rotor and plugs). NOthing still ran the same... crappy!

Finally took it to the electrical guys and had them give the once over, he calls me about 3 hours later says its fixed /forums/images/graemlins/yikes.gif (I was a little worried because I didn't OK any fixes)... so I ask WHAT WAS WRONG? Crack in the distributor cap /forums/images/graemlins/blush.gif /forums/images/graemlins/crazy.gif /forums/images/graemlins/doah.gif

$300 worth of stuff and 2months work and its was a $17 part that I had already replaced /forums/images/graemlins/doah.gif
 
Top Bottom